La data de 1 martie a fiecărui an este marcată Ziua mondială a protecţiei civile. La 1 martie 1972 a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile. Cu această ocazie, astăzi, 1 martie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj a fost organizat și desfășurat un ceremonial militar restrâns pentru sărbătorirea împlinirii a 88 de ani de existență a protecției civile în România.
Pentru marcarea Zilei Mondiale a Protecției Civile, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj a fost organizat și desfășurat un ceremonial militar restrâns și au fost prezentate atât o serie de repere importante ale dezvoltării activității de protecție civilă desfășurate de unitate în ultimii ani, cât și noua tehnică din dotarea salvatorilor sălăjeni. Pe parcursul festivității au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, un ofițer de la gradul de locotenent la cel de căpitan și patru subofițeri de la gradul de plutonier major la cel de plutonier adjutant.
Această aniversare importantă ne oferă prilejul rememorării faptelor de eroism ale cadrelor din structurile de Protecţie Civilă care, de-a lungul anilor, prin misiunile desfăşurate pentru salvarea cetăţenilor ameninţaţi de conflicte militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe au făcut ca numărul victimelor umane şi a pagubelor materiale să fie cât mai mic posibil.
Ziua mondială a protecţiei civile a fost instituită printr-o decizie a Adunării generale a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile în anul 1990.
În 2021, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile îşi va sărbători cea de-a 90-a aniversare, fiind astfel una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale din lume. ICDO este dedicată protecţiei populaţiilor civile, a bunurilor şi a mediului împotriva dezastrelor de origine naturală sau provocate de om. Curajul şi determinarea sunt calităţi de care va fi nevoie şi mai mult pentru a face faţă crizei complexe prin care trece comunitatea globală, de la sfârşitul anului 2019, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID19.
Tema din 2021 a Zilei mondiale a protecţiei civile – „Strong civil protection to preserve the national economy” – face apel la o protecţie civilă puternică pentru protejarea economiei naţionale.
Pentru a controla şi chiar a opri răspândirea coronavirusului, multe ţări au pus în aplicare măsuri stricte, inclusiv izolarea şi închiderea frontierelor pentru a limita circulaţia oamenilor. Acest lucru a cauzat perturbări majore în sectorul economiei la toate nivelurile. Cunoscând faptul că în multe cazuri planificarea bugetară este alcătuită în funcţie de situaţii obişnuite, este imperativ să regândim strategii naţionale luând în considerare situaţii excepţionale din perspectiva protecţiei civile pentru comunităţi.
Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv este să contribuie la dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecţia şi asistenţa populaţiei, precum şi protejarea bunurilor şi a mediului în caz de dezastre naturale sau provocate de om. Organizaţia are, de asemenea, ca misiune încurajarea cooperării şi solidarităţii reciproce între structurile naţionale de protecţie civilă ale statelor membre. Sediul organizaţiei se află la Geneva.
În prezent, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile are 59 de state membre, 16 state cu statut de observator şi 23 de membri afiliaţi. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizaţiei şi este alcătuită din delegaţi reprezentând statele membre.
Marcarea Zilei mondiale a protecţiei civile are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice a importanţei vitale a protecţiei civile şi sensibilizarea cu privire la pregătirea şi măsurile de prevenire şi de auto-protecţie în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor şi realizărilor tuturor serviciilor naţionale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.
În România, actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că „Apărarea Pasivă este pregătită şi pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă”. Astfel, în România, Ziua protecţiei civile se sărbătoreşte la data de 28 februarie.