România a transferat joi primii zece pacienți COVID în Ungaria, în cadrul înțelegerii cu autoritățile de la Budapesta, care s-au arătat dispuse să preia o parte din bolnavii în stare gravă care nu mai au loc în spitalele românești.
Zece pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au fost transferaţi joi la clinici din Ungaria, a precizat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, în cursul zilei de vineri transferul de pacienţi va continua.
„În cursul zilei de astăzi, 14 octombrie 2021, a început transferul în Ungaria a primilor pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică. Este vorba despre 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Pacienții sunt transferați atât pe cale rutieră, cât și aeriană și vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe. De asemenea, personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni.
„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Cseke Attila a afirmat că, în Bucureşti, sunt zeci de pacienţi intubaţi în unităţile de primiri urgenţe, care ar trebui să fie în ATI.
„Astăzi, în Bucureşti, sunt zeci de persoane care sunt în UPU, intubate, care practic ar trebui să fie pe ATI. Neavând loc pe ATI, noi trebuie să îi ducem undeva şi acest sprijin, din acest punct de vedere, chiar este un sprijin extraordinar. Este un semn de solidaritate pe care l-a avut şi România faţă de alte ţări, şi faţă de Italia, şi faţă de Slovacia, legat de pandemie, şi faţă de Grecia faţă de incendiile de pădure. Asta este Uniunea Europeană şi este bine că o avem”, a subliniat Cseke Attila.
Ungaria va ajuta România să trateze 50 de pacienţi infectați cu Covid-19 care au nevoie de terapie intensivă, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto. El a menţionat „provocările extrem de serioase” şi în creştere cu care se confruntă România în ultimele zile ca urmare a înmulţirii cazurilor de COVID-19.