Vineri, 20 mai a fost marcată împlinirea a 108 ani de la nașterea marelui om politic Corneliu Coposu, simbol al rezistenței anticomuniste. Evenimentele omagiale au avut loc atât la Bobota, în satul natal al Seniorului, cât și la Bădăcin, în casa mentorului său, Iuliu Maniu.
„Cerne, Doamne, liniștea uitării,
Peste nesfârșita suferință.
Samănă întinderi de credință,
Și sporește roua îndurării!
Răsădește dragostea și crinul,
În ogorul năpădit de ură,
Și așterne, peste munți de zgură,
Liniștea, uitarea și seninul…!” („Rugă” – Corneliu Coposu)
Împlinirea a 108 ani de la nașterea marelui om politic Corneliu Coposu, simbol al rezistenței anticomuniste, a fost marcată, vineri, 20 mai, atât la Bobota, în satul natal al Seniorului, cât și la Bădăcin, în casa mentorului său, Iuliu Maniu.
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a adus un omagiu memoriei celui care este considerat părintele democrației post-decembriste, și a depus o coroană de flori la bustul Seniorului, de la Complexul Cultural „Șincai-Coposu” din Bobota.
În a doua parte a zilei, președintele CJ Sălaj a participat la dubla lansare de carte găzduită de Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin. Este vorba despre volumul „Corneliu Coposu sub lupa Securității”, semnată Marin Pop – o culegere de documente din Arhivele Fostei Securități ce reconstituie modul în care Seniorul privea istoria și realitatea în care trăia – și „Poeme”, o colecție de poezii compuse de Corneliu Coposu în cei 17 ani de detenție și așternute pe hârtie abia după ieșirea din închisoare.
„Dacă cineva ar încerca să îl cunoască și să îl descrie pe Seniorul Corneliu Coposu, apofatic, adică prin negație, cred că ar scoate mai pregnant în evidență vocația și erudiția sa creștină, patriotică și românească. Acel cineva ar dezvălui mai ușor «Modelul Coposu», mai ales acum, când trăim într-o lume a anti-modelelor. Acela ar descoperi pe Omul care a avut o singură datorie și anume aceea față de țară și față de propria conștiință. Pentru cele făptuite sub stindardul crezului său, Corneliu Coposu a fost nevoit să trăiască în condiții ostile. Duhul cunoașterii nu l-a părăsit, însă, niciodată și nici nu și-a pierdut vreodată încrederea în cauza sa. Pentru toate acestea, și nu numai, se impune mai mult ca oricând să fie venerat și luat ca model în ceea ce se cheamă «știința virtuții». Atât Corneliu Coposu, cât și cel care i-a fost mentor, Iuliu Maniu – acești doi apostoli ai neamului românesc – trebuie inserați în arcanul de suflet al fiecărui român și scriși cu roșu în calendarul de inimă al viitorimii țării noastre”, a transmis, în cuvântul său, Dinu Iancu-Sălăjanu.
La evenimentele omagiale au participat și episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, scriitoarea Ana Blandiana, Ion-Andrei Gherasim, presedinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, subprefectul județului, Virgil Țurcaș, vicepreședintele CJ Sălaj, Cristian-Claudiu Bîrsan, și administratorul public al județului, Marian-Paul Maghiu.