Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
Ziua internationala a Asistentului Medical se celebreaza pe 12 mai, in fiecare an, de ziua de nastere a lui Florence Nightingale supranumită ”Femeia cu lampa”. Asistenții medicali au grijă de ceilalți – asistenții medicali își aleg profesia pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor și a populațiilor. Este ceea ce trebuie să facă,având la bază dinamica drepturilor umane și a justiției sociale. Schimbarea în domeniul îngrijirii medicale este posibilă fiindcă în ultimii 15 ani s-au făcut eforturi uriașe pentru reducerea sărăciei extreme, prin îmbunătățirea accesului la educație și îmbunătățirea accesului la apă potabilă și la servicii medicale. Obiectivele fac referirede fapt, la sănătatea noastră – aceste obiective afectează sănătatea noastră, a comunităților și a familiilor noastre.
Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății.
Profesând ca asistenți medicali, noi știm că sănătatea implică mai mult decât furnizarea serviciilor de îngrijiri și că trebuie abordate și cauzele sociale, economice și politice ale problemelor cu care ne întâlnim. Războaiele și îngrijorările, nesiguranța economică, diferențele de venit și prăpastia largă dintre bogați și săraci, zădărnicesc oportunitățile de viață și influențează în mod profund sănătatea și bunăstarea. Noi, asistenții medicali în practică clinică, avempoziția unică de a fi martori ai acestor realități, dar pare că avem nevoie încă, să conștientizăm pe deplin puterea noastră de a aduce schimbări.