Sepsisul este cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții, care se declanșează atunci când răspunsul organismului la o infecţie afectează propriile țesuturi şi organe.
Sepsisul poate determina şocul septic, insuficienţa multiplă de organe și decesul – în special dacă nu este recunoscut de timpuriu şi tratat imediat, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.
Oricare din simptomele de mai jos pot însemna sepsis şi necesită prezentarea de urgență la spital:
1. Vorbire neclară şi confuză
2. Tremor extrem sau durere musculară/febră
3. Lipsa urinei 24 h
4. Dificultate severă în respirație
5. Senzație de moarte eminentă
6. Tegument cu pete sau decolorat.
Sepsisul afectează anual între 47 si 50 milioane de oameni, din care cel puţin 11 milioane decedează. Cauzele sepsisului pot fi: meningita, infecţia pielii sau a ţesuturilor moi, infecţia urinară, pulmonară, abdominală, infectia fluxului sanguin, dar şi infectii virale, cum este COVID-19.
Identificarea precoce a semnelor sepsisului şi instituirea imediată a tratamentului pot salva viata pacientului. Campania mondială de conștientizare a pericolului generat de apariția sepsisului are rolul de a informa cât mai multe persoane despre semnele si simptomele acestei afecţiuni, pentru că sepsiul poate fi prevenit.
Experţii din întreaga lume au cerut ca 13 septembrie să devină Ziua Mondială de Sepsis: o oportunitate de a reflecta, de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei, pentru a îmbunătăţi managementul pacienţilor.