Aproximativ 200.000 de oameni sunt agrenați direct în operațiunea de desfășurare a alegerilor în 24 noiembrie. Tot ce înseamnă organizarea acestor alegeri se apropie de 900 de milioane de lei.
Pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare sunt în toi. Autoritățile anunță că membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și 330 de lei pentru fiecare zi lucrată.
Cei mai mulți bani vor ajunge la președinții de secții responsabili, printre altele și de numărarea buletinelor. După cele trei runde de alegeri, aceștia vor încasa peste 4.000 de lei. Biroul Electoral Central a stabilit și modul în care se va desfășură referendumul din Capitală.
Pentru cel mult 13 zile lucrate, un președinte de secție va primi în total 4.270 de lei. Adică 330 de lei pentru fiecare zi de activitate, la care se adaugă câte 35 de lei, indemnizația de protocol.
În cele 19.000 de secții de votare vor fi un președinte, un locțiitor plus membrii nominalizați de partidele politice. Urmează operatorii care verifică actele de identitate în jur de 24.000 în toată țara. Aceștia vor încasa 330 de lei pentru fiecare zi.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: „Dacă mai adăugăm aici și personalul de pază și așa mai departe, aproximativ 200.000 de oameni sunt agrenați direct în operațiunea de desfășurare a alegerilor în 24 noiembrie. Dacă punem la socoteală și contravaloarea hârtiei cu prețurile pe care le are Monitorul, cu tot ce înseamnă organizarea acestor alegeri se apropie de 900 de milioane de lei”.
În jur de 20 de milioane de buletine de vot au fost deja tipărite și distribuite către prefecturile din întreaga țară. În diaspora vor fi cele mai multe secții de votare de până acum, 950.
Ca să fie siguri că procesul de votare se desfășoară fără suspiciuni de fraudă, urnele pot fi supravegheate de așa numiții observatori. Mai multe organizații acreditează cetățeni independenți din țară și din străinătate. Cei care vor să fie observatori trebuie să aibă drept de vot și să nu facă parte dintr-un partid politic.
În Capitală, cei care merg la vot pot opta dacă doresc să voteze și pentru referendum. Bucureștenii care se vor prezenta la vot pe 24 noiembrie vor primi în total 4 buletine.
Unul pentru alegerea președintelui, iar alte trei pentru fiecare întrebare aleasă pentru referendumul propus de Primarul Capitalei. De asemenea vor exista patru urne diferite.
Atenție, însă, alegătorii din Capitală vor putea vota doar la secțiile unde sunt înscriși pe listele electorale permanente. În cazul în care se află în alt oraș, pot vota pe listele suplimentare doar pentru președinte