Ziua Drapelului Național a fost marcată astăzi, 26 iunie, la Zalău, printr-un ceremonialul militar și religios, pe platoul din centrul oraşului. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Zalău și Consiliul Județean Sălaj, în colaborare cu instituțiile abilitate.
Istoria Drapelului Naţional începe în 1834, când Alexandru Ghica Vodă, domnitorul Ţării Româneşti, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc.În timpul Revoluţiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional. Tricolorul devenea astfel steagul naţional al tuturor românilor. Culorilor li se atribuia pentru prima dată o însemnătate. Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.
Culorile erau împărţite egal pentru a reprezinta principiul egalităţii, iar orientarea în sus semnifica verticalitatea.
Drapelul României poate fi arborat oricând, fără constrângeri, de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.
Cu ocazia Zilei Drapelului Național, clădirea Consiliului Județean Sălaj va fi iluminată, în această seară, în culorile tricolorului românesc.
La mulți ani tricolorului! La mulți ani, sălăjeni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!