În aceste zile se împlinesc 30 de ani de la reînfiinţarea Prefecturii în Sălaj. Pe vremea aceea, instituţia avea alte responsabilităţi. În urmă cu 30 de ani, printre atribuţiile celor care activau în Prefectură se număra întocmirea bugetului judeţului pe capitole şi localităţi. Tranziţia economică, adică transformarea întreprinderilor socialiste în societăţi comerciale capitaliste, era un alt atribut al Prefecturii, la fel ca şi întregirea patrimoniului judeţului cu o Carte Funciară dispărută în comunism. Noua instituţie trebuia să se ocupe şi de reforma agrară prin înapoierea pământului cetăţenilor şi desfiinţarea CAP-urilor, dar şi să salveze plantaţiile. Tot atunci, prefectul numea primarii, viceprimarii şi secretarii din judeţ.
Sala mare Porolissum a găzduit, astăzi, o şedinţă festivă a Colegiului Prefectural, cu prilejul aniversării de către Instituția Prefectului a 30 de la reînființare și inaugurarea Palatului Administrativ. La momentul festiv a participat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, dar și cea mai mare parte din foştii prefecţi și subprefecți ai judeţului Sălaj.
În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, fapt pentru care el este numit de Guvernul României în fiecare județ. El este garantul respectarii legii si a ordinii publice la nivel local. Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.