Pe lângă scopul practic al bucătăriei, acela de a prepara mâncarea, aceasta este și un loc special în care vei petrece timp împreună cu familia și te vei bucura de clipe minunate. Pentru o experiență cât mai plăcută, trebuie să ții cont de câteva mici detalii ce îți vor transforma bucătăria într-un spațiu excelent al locuinței tale.
Poate părea dificil la început, însă cu organizare și alegeri potrivite, vei obține un rezultat minunat.
Iată 5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi bucătăria!
- Planul încăperii
Un plan detaliat al spațiului te va ajuta mult în vizualizarea dorințelor tale. Gândește-te de la început la nevoile tale și încearcă să creezi un spațiu potrivit pentru acestea. În primul rând, hotărăște-te ce stil dorești să abordezi, cum ar fi unul tradițional, modern sau minimalist. Foarte important este să ții cont de spațiul disponibil. Măsoară dimensiunile încăperii și, în funcție de acestea, desenează o schiță în care să poți expune așteptările tale.
- Mobilierul corespunzător
Mobilierul joacă un rol esențial în amenajarea bucătăriei. El trebuie să asigure atât funcționalitatea, cât și aspectul estetic al încăperii. Optează pentru materiale de calitate, durabile și rezistente la umiditate. Câteva opțiuni destul de comune sunt lemnul masiv, MDF-ul și PAL-ul. Pentru a face alegerea potrivită, ține cont de stilul pe care ai ales să îl abordezi astfel încât elementele să se poată combina perfect. Un factor important de care trebuie să ții cont atunci când proiectezi mobila este funcționalitatea. De asemenea, nu uita de locurile speciale pentru chiuvetă, plită și cuptor.
- Achiziționarea electrocasnicelor
În funcție de nevoile tale, vei avea nevoie de o serie de electrocasnice. Cele esențiale ar fi frigiderul, plita și cuptorul. În ceea ce privește frigiderul, în funcție de spațiul disponibil, poți opta fie pentru unul cu congelator încorporat, fie pentru unul cu ușă dublă. Pe altex.ro, poți găsi o gamă variată de unde poți face achiziția potrivită dorințelor tale. În materie de plită și cuptor, poți alege varianta ce funcționează pe bază de inducție deoarece este mult mai eficientă din punct de vedere energetic.
- Sistemul de iluminat
Când vine vorba de iluminarea bucătăriei, aceasta presupune iluminarea generală, cea de accent și iluminarea zonei de lucru. Pentru metoda de iluminat principală ai nevoie de o sursă de lumină puternică pentru întreaga încăpere. Poți opta pentru instalarea unor plafoniere în tavan astfel încât să ai parte de o lumină uniformă. Iluminatul de accent presupune evidențierea unor elemente speciale din bucătărie. Prin această metodă, vei crea un spațiu inedit și modern. Pentru zona de lucru, amplasează benzi LED pe dulapurile de deasupra blatului. Astfel, te vei bucura de suficientă lumină atunci când vei găti.
- Organizarea și depozitarea obiectelor
Ultimul pas este depozitarea cât mai eficientă a alimentelor și a restului obiectelor din bucătărie. Optează pentru organizatoare și suporturi pentru a eficientiza spațiul. Aranjează totul în funcție de frecvența de utilizare. Astfel, vei avea mereu totul bine organizat și pus la punct și, în plus, îți va fi mai ușor în timpul gătitului.
Așadar, ține cont de aceste sfaturi pentru a te bucura la final de un spațiu funcțional și armonios.
Sursa foto: pexels.com