Te-ai hotărât că baia ta are nevoie de un nou aspect? Sau că bucătăria poate ar avea nevoie de o împrospătare? Și dacă tot ești la capitolul renovări , te gândești să faci lucrurile cum trebuie și să înlocuiești și instalația sanitară, care cu siguranță ar fi avut nevoie de o curățare profundă.
Acesta poate părea un proiect de mare anvergură, dar dacă locuiești de mult în același apartament sau casă, înlocuirea instalației sanitare poate să fie necesară o dată la câțiva ani. Pentru cei care nu cunosc multe aspecte despre aceast domeniu, instalația sanitară este constituită din toate sistemele de încălzire, canalizare, alimentare cu apă, asta însemnând conducte și țevi, ce au nevoie constant de întreținere. Mai ales în cazul caselor cu un istoric vechi, buna funcționare a instalației sanitare trebuie verificată constant, tocmai pentru a nu provoca diferite probleme, precum scurgeri, inundații sau lipsa apei menajere.
Dacă urmează să te muți în casa nouă sau dacă ai hotărât să înlocuiești complet sau parțial instalația existentă a locuinței tale, sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere.
Iată 5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te gândești să înlocuiești instalația casei
- Un proiect bun – înainte de a te apuca de treaba, e bine să pui pe hârtie toate detaliile planului. Gândește-te dacă toată instalația are nevoie de o înlocuire sau doar o porțiune din aceasta și cere sfaturile și ajutorul unul specialist, care să îți realizeze un proiect autorizat. Acesta va analiza exact locuința ta și îți va pune la punct un proiect potrivit care să corespundă nevoilor casei și familiei tale.
- Bugetul este foarte important – înainte de a pune în mișcare un astfel de proiect, este bine să te documentezi din timp despre ce tip de resurse are nevoie o astfel de renovare, pentru a știi la ce să te aștepți din punct de vedere al cheltuielilor. Bugetul va dicta tipul de materiale pe care le vei alege pentru noua instalație, așa că este recomandat să economisești puțin înainte, pentru a nu fi nevoit să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor.
- Dacă tot vorbeam puțin mai sus despre calitatea materialelor, este bine de știut că pe piață există o mare varietate de conducte sau țevi potrivite pentru fiecare circuit al instalației. Astfel, poți alege între țevile de plastic, al căror avantaj major este prețul redus, dar și greutatea scăzută, conductele din pexal, un material foarte calitativ cu o lungă durată de viață, țevile de polipropilenă, care sunt cel mai des întâlnite în sistemele de alimentare cu apă menajeră. Deasemenea, poți alege țevi laminate de pe Nicometaltub.ro, care au o rezistență crescută și o durată de viață lungă, fiind potrivite pentru toate sistemele instalației sanitare.
- Montarea instalației – acest aspect trebuie discutat tot cu un specialist care îți va recomanda, în funcție de poziționarea locuinței, dacă este mai indicat ca sistemul de conducte să fie montat la suprafață sau să fie îngropat.
- Dimensiunea instalației se va stabili în funcție de numărul membrilor familiei, de cât de solicitată este aceasta la ordinea zilei, dar și de debitul de apă care va fi transportat de sistemul de conducte în fiecare zi.
Acestea fiind spuse, chiar dacă informațiile prezentate de noi îți vor fi de folos să îți faci o idee despre ce înseamnă înlocuirea instalației sanitare, este important să faci alegeri sigure și să discuți cu un specialist în domeniu, care îți va face cele mai bune recomandări.
Sursa foto: Unsplash.com