Pe data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, angajații din sistemul medical beneficiază de o zi liberă, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate.
De asemenea, trebuie menționat că Ziua Mondială a Sănătății 2025 este un eveniment cu o semnificație specială, deoarece marchează 75 de ani de la înființarea Organizației Mondiale a Sănătății, o ocazie pentru a reflecta asupra progreselor realizate în domeniul sănătății globale și a obiectivelor pentru viitor.
Pe 7 aprilie 1948, a fost înființată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prilej cu care s-a și desfășurat primul consiliu global, ce viza subiectul sănătății. Acest prim eveniment a fost și cel în care s-a decis celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății.
Doi ani mai târziu, în anul 1950, a fost marcată pentru prima dată Ziua Mondială a Sănătății. Tot atunci a fost creată o campanie de strângere de fonduri, în perioada de dinaintea Zilei Mondiale a Sănătății. Motivul principal a fost acela de a-i ajuta și pe cei din zonele defavorizate ale lumii să aibă acces la servicii medicale esențiale.
Ziua Mondială a Sănătății este unul dintre cele opt evenimente oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății care au loc anual. Printre acestea se regăsesc și Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială a Tuberculozei etc.
Iată câteva priorități pe care le are în vedere Organizația Mondială a Sănătății atunci când organizează acest eveniment:
-fiecare persoană ar trebui să aibă acces la informații și la servicii necesare pentru a-și îngriji sănătatea proprie și pe cea a familiei;
necesitatea unor lucrători calificați în domeniul sănătății, unde accentul să fie pe oameni;
-stimularea acțiunii indivizilor și a factorilor decidenți politici pentru a face din asistența medicală o realitate pentru orice categorie socială;
-înțelegerea importanței asistenței medicale.