Cu o istorie de peste 70 de ani, pe data de 7 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății un bun prilej pentru a ne îndrepta atenția către cel mai important aspect al existenței noastre și de a ne implica în activități care contribuie la o stare de sănătate mai bună. În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor precum şi repercursiuni asupra sănătății cauzate de schimbările climatice. Sub sloganul, PLANETA NOASTRĂ – SĂNĂTATEA NOASTRĂ, anul acesta, se trage un semnal de alarmă cu privire la impactul poluării aerului, apei și hranei asupra sănătății.
Ziua mondială a sănătăţii este sărbătorită, în fiecare an, la 7 aprilie, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare în accepţiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită în 7 aprilie, abordează, în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală. În 2022, Ziua mondială a Sănătății este dedicată sănătății planetei noastre.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.
Deciziile noastre, ale tuturor pot conduce la crize climatice și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultra-procesate și nesănătoase produc efecte pe două planuri (sănătatea oamenilor/ calitatea mediului): conduc la un val de obezitate, influențând numărul îmbolnăvirilor de cancer și bolile de inimă, și produc o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească acțiunile despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate bunăstării societăților.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, echipa Spitalului Județean de Urgență Zalău îndeamnă salăjenii să protejeze planeta prin acțiuni zilnice, prin gesturi mici care pot influența pe termen lung sănătatea noastră și a generațiilor viitoare.
Ce poți face: Nu arunca gunoi pe jos, Strânge gunoiul din drumul tău. Mediul înconjurător va arăta mai bine, iar riscul ca deșeurile noastre să ducă la distrugerea speciilor scade, Refuză punga și recipientele din plastic. Vei ajuta la reducerea consumului de plastic, implicit la poluarea cu plastic, Reciclează. Astfel vei proteja resursele naturale, voi diminua poluarea și vei economisi energie, Reutilizează, pentru a reduce cantitatea de deșeuri și a investi în produse durabile, Oprește apa când te speli pe dinți, Consumă moderat, ca să previi risipa (alimentară, textilă etc.), Consumă local. Nu doar că îi vei încuraja pe micii producători, dar vei și contribui la reducerea poluării generate de transportul produselor, Plantează, pentru că fiecare plantare echivalează cu oxigen, Informează-i și pe alții de ce e bine să facă toate aceste mici gesturi. Pentru că unii oameni preferă informația „de-a gata”, este util să transmitem mai departe orice fel de detalii despre un stil de viață sănătos, atât pentru ei, cât și pentru planetă.