Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ioan, în fiecare an, pe 7 ianuarie, la o zi distanță de Bobotează, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărăteşti să fie cinstite şi persoanele care au luat parte la evenimente. Sfântul Ioan este cunoscut în Biblie ca fiind vărul după trup al Mântuitorului Iisus Hristos.
Pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit tradiţiei, cine nu este vesel în această zi de sărbătoare, va fi trist tot restul anului.
Fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, a cărui naștere fusese anunțată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinerețe o viață ascetică, retrăgându-se în deșertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune și meditație.
În anul 26 a început să propovăduiască și să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.
Momentul cel mai important al activității sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezența Duhului Sfânt sub înfățișarea unui porumbel și are revelația împlinirii profeției sale privind venirea adevăratului Mesia.
În predicile sale, care au un pronunțat caracter moral și social, polemizează cu partidele religioase (saducheii și fariseii), susținând îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna conviețuire.
Îl acuză de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este încarcerat și decapitat, la cererea soției lui Irod, Irodiada și a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.
Biserica Creștină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa: zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua nașterii (24 iunie) și ziua morții sale (29 august).
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Numele „Ioan” înseamnă „dar de la Dumnezeu”, iar numele „Ioana” înseamnă „binecuvântarea Domnului”. Cele care poarta numele „Ioana” sunt persoane practice. Sunt foarte bine organizate şi au adevărate calităţi de conducători. De asemenea, persoanele care poartă acest nume sunt optimiste şi spontante, vesele și au o fire visătoare.
Cei care poartă numele „Ion” sau „Ioan” sunt oameni oneşti, stabili, familişti şi foarte responsabili. Iubesc siguranţa unui cămin şi înţeleg pe deplin ce înseamnă respectul faţă de părinţi. La rândul lor, ca părinţi, sunt înţelegători, corecţi şi ştiu să îşi câştige respectul copiilor.
Atât femeile, cât şi bărbaţii care poartă numele Sfântului Ion sau derivate din acesta, sunt oameni tăcuţi şi ruşinoşi, însă sunt creativi şi au o latură artistică ascunsă pe care o pot scoate la iveală sau nu.