Evaluarea Națională 2023 a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8:00, iar fiecare probă începe la ora 9:00. Cei care au finalizat clasa a VIII-a vor susține miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică.
Evaluarea Națională 2023 a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8:00, iar fiecare probă începe la ora 9:00. Cei care au finalizat clasa a VIII-a vor susține miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte, conform sursei citate.
„Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/ a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.”
După ce vor fi așezați în sala de examen, elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. În intervalul 8:30 – 9:00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei.
Începând cu ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru cior-nă. Elevii vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.
„La probele scrise ale Evaluării Naționale – 2023, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiectele și rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaților.”
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion.
Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc doar coli distribuite de asistenți.
Este interzis candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, transmite Ministerul Educației.
În județul Sălaj, s-au înscris la acest examen 1954 de elevi din 96 unități de învățământ. Pentru buna desfășurare a Evaluării Naționale, au fost pregătite 20 de Centre de Examen/Centre de Comunicare și 2 Centre Zonale de Evaluare: Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău.
Comisia Județeană a informat Comisia Națională cu privire la aprobarea unor măsuri de adaptare a condițiilor de examen și de egalizare a șanselor pentru 14 de elevi.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 28 iunie 2023 (până la ora 14:00).
Eventualele contestații vor fi depuse în zilele de 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00), 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00). Contestațiile vor fi soluționate în perioada 29 iunie – 4 iulie 2023.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 4 iulie 2023.