Postul Paștelui este privit de mulți drept cel mai aspru și mai dificil post din întregul an bisericesc. În această etapă, credincioșii își îndreaptă atenția către o viață spirituală mai intensă, marcată de rugăciune, pocăință și iubire față de aproape. În plus, se abțin de la consumul de produse de origine animală, urmând tradițiile transmise din generație în generație.
Anul acesta, Postul Paștelui a început pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie. Acest interval marchează o perioadă de 7 săptămâni de rânduieli bisericești și de restricții culinare, menite să pregătească sufletul și trupul credincioșilor pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.
În tradiția ortodoxă, Postul Paștelui este adesea numit și Postul Mare, tocmai datorită duratei sale și a stricteții cu care este ținut.
În tot acest interval, se recomandă evitarea produselor de origine animală (carne, ouă, lactate), iar în unele tradiții chiar și a uleiului și vinului, mai ales în primele zile ale postului sau în anumite săptămâni. Credincioșii care țin postul cu strictețe consideră că renunțarea la acest tip de alimente este un mod de a-și disciplina dorințele și a-și îndrepta atenția către rugăciune și introspecție.
Dincolo de aspectul alimentar, Postul Paștelui are o puternică dimensiune duhovnicească. Se reamintește episodul biblic în care Iisus Hristos a postit 40 de zile în pustiu, triumfând asupra ispitirilor. Prin urmare, fiecare credincios este încurajat să-și intensifice efortul spiritual, să participe mai des la slujbe, să-și spovedească păcatele și să facă fapte de milostenie.
Scopul final al Postului Mare este acela de a-i ajuta pe credincioși să se apropie mai mult de Dumnezeu și să trăiască cu intensitate Săptămâna Patimilor și slăvita zi a Învierii. Renunțarea la cele materiale și concentrarea pe valorile esențiale (dragoste, smerenie, iertare) reprezintă cheia transformării sufletești.
Chiar dacă regulile Postului Paștelui sunt stricte, există anumite zile stabilite de Biserica Ortodoxă în care se face o concesie alimentară, numită dezlegare la pește. În anul 2025, credincioșii care postesc pot consuma pește, vin și ulei în următoarele zile:
- 25 martie – Buna Vestire: Această sărbătoare amintește momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Este una dintre cele mai importante praznice împărătești, însemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie.
- 13 aprilie – Duminica Floriilor: Această zi marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, cu doar o săptămână înainte de Patimi. Slujba de Florii evocă bucuria celor care L-au întâmpinat pe Hristos cu ramuri de finic și strigăte de laudă.
În afara acestor date, mai pot exista și alte dezlegări la pește stabilite de eparhii sau în funcție de anumite calendare bisericești, însă în general, cele menționate sunt cele acceptate la nivel național. Este bine ca fiecare credincios să se consulte cu duhovnicul său pentru a stabili dacă și cum se aplică dezlegările în circumstanțe particulare (de ex., probleme medicale, regim alimentar, etc.).