Fostul lider al Uniunii Sovietice s-a stins din viață la vârsta de 91 ani, în Spitalul Clinic Central de lângă Moscova, care este considerat a fi cel mai bun spital din Rusia și este păzit de Serviciul Federal de Protecție. Ultimele informații ale presei din Rusia arată că Mihail Gorbaciov suferea de diabet și făcea dializă.
Jurnaliștii agenției ruse de presă TASS au anunțat marți seara că fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov (91 de ani), a murit în spital.
Moartea lui Mihail Gorbaciov a fost confirmată de reprezentanții spitalului în care era internat. Acesta era internat în Spitalul Clinic Central de lângă Moscova, care este considerat a fi cel mai bun spital din Rusia și este păzit de Serviciul Federal de Protecție. Ultimele informații ale presei din Rusia arată că Mihail Gorbaciov suferea de diabet și făcea dializă.
Printre altele, Mihail Gorbaciov rămâne în istorie și pentru că a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge. Gorbaciov a fost ultimul președinte sovietic și a încheiat acorduri de reducere a armelor nucleare cu Statele Unite. Totodată, el a încheiat parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care împărțea Europa de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial și a dus la reunificarea Germaniei.
Când protestele prodemocrație au cuprins națiunile din blocul sovietic al Europei de Est comuniste în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței. A fost o abordare diferită față de cea a liderilor anteriori ai Kremlinului, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968. Totuși, protestele au alimentat aspirațiile de autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-un mod haotic. Gorbaciov s-a luptat în zadar pentru a preveni acest colaps.
În 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, la vârsta de doar 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, însă reformele sale au scăpat de sub control.
Politica sa, care punea accent pe libertatea de exprimare, a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului. În același timp, noua abordare i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia și în alte părți. Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care reformele sale le-au declanșat, considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preț prea mare plătit pentru democrație.
Vladimir Putin va trimite o scrisoare de condoleanțe familiei lui Mihail Gorbaciov, după decesul fostului președinte rus. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt Dmitry Sergeyevich Peskov. Potrivit lui Peskov, cel care reprezintă administrația prezidențială, Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele după moartea lui Gorbaciov, și a dat asigurări că va lua legătura cu familia și prietenii fostului președinte .