Festivitățile de absolvire pentru clasele a XII-a s-au desfășurat, în acest an, în condiții mai puțin prielnice. Astfel, acolo unde dascălii au înțeles că mai întâi trebuie să fie oameni, mai presus de a fi cadre didactice, s-au desfășurat și festivitățile care au marcat finalizarea celor patru ani petrecuți în licee.
Învățământul reprezintă un serviciu comunitar, un serviciu pe care statul îl asigură cetățenilor săi. Așadar, cadrele didactice și personalul din Educație, pe lângă serviciul didactic pe care îl asigură, au obligații, cel puțin morale , dar nu numai, și față de comunitate. Iar comunitatea și-a dorit ca acest moment, care marchează finalizarea celor patru ani de liceu, să fie sărbătorit și evidențiat… conform cutumelor: printr-un moment festiv. Dorința comunității este dovedită de numărul foarte mare de participanți la aceste festivități. Alături de absolvenți s-au aflat părinți, bunici, alți membri ai familiilor, prieteni, sau pur și simplu alți membri ai comunității din care facem parte.
Indiferent dacă situația în care se regăsesc acum cadrele didactice, care își revendică anumite drepturi, îi pune în ipostaza de a nu se prezenta la cursuri, este foarte bine că au înțeles faptul că elevii nu au nici o vină în această ecuație, simplă până la urmă.
Iar dacă una din revendicările personalului din Educație este legată de respectul pe care comunitatea îl datorează față de aceștia, credem că și reciproca este valabilă: și personalul din Educație trebuie să arate respect față de comunitate. Lucru care, parțial, acolo unde s-a înțeles corect situația în mod special de către diriginții claselor, s-a și întâmplat.
Festivitățile de absolvire din municipiul Zalău au început cu Seminarul Ortodox ”Sfântul Nicolae”, urmat de liceele din municipiu.