PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare. Documentul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu – președintele Senatului.
Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.
„România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta”, se arată în document.
Liderii coaliţiei menţionează, în textul acordului, că „perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie”, apreciind că „statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21”.
„Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului”, se mai arată în acordul de guvernare.
În document se remarcă prezenţa scăzută la vot, care este „un semnal de alarmă pentru democraţie”, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR angajându-se să acţioneze pentru a confirma încrederea cetăţenilor care i-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu i-au votat.
De asemenea, liderii coaliţiei de guvernare se angajează să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului din 6 decembrie și nici să nu accepte politicieni de la alte formațiuni politice.
Totodată, îşi asumă guvernarea pe o legislatură completă. Ei susțin că România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung.Liderii formaţiunilor din coaliţie arată şi că vor propune oameni profesionişti în funcţiile de demnitate publică convenite, descurajând „nepotismul şi clientelismul”.
„Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs”, se mai precizează în textul acordului de guvernare.