România va începe în câteva zile vaccinarea cu al treilea ser aprobat în Uniunea Europeană de la Astra Zeneca. Oficialitățile nu au anunțat deocamdată cui va fi administrat. Produsul este diferit față de serurile de la Pfizer și Moderna fiind un vaccin pe bază de virus viu.
România se pregătește și pentru vaccinul AstraZeneca, din care ar urma să primească 1,3 milioane de doze până la sfârșitul lunii martie. Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la Astra Zeneca foloseşte un virus gripal inactivat și modificat genetic. Acest virus nu se reproduce şi nu provoacă boli, ci doar determină formarea anticorpilor. În momentul în care intrăm în contact cu cineva infectat, anticorpii neutralizează virusul Sar-Cov 2.
Eficacitatea vaccinului Astra Zeneca este de 60%. El se administrează tot în două doze însă, la un interval mare, de 4 – 12 săptămâni. Studiile clinice arată că eficacitatea este de aproximativ 60 la sută, faţă de 95 la sută cât au serurile Pfizer şi Moderna.
Potrivit regulilor privind vaccinarea românii nu-și pot alege vaccinul. Uniunea Europeană recomandă aministrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 18 ani, însă a menţionat că nu sunt date suficiente despre eficacitatea serului la cei în vârstă.
Germania şi Franţa nu vor administra Astra Zeneca persoanelor care au peste 65 de ani, iar Italia, adulţilor care au peste 55 de ani. Elveţia a anunţat că nu va folosi vaccinul Astra Zeneca până nu apar noi studii. În România, decizia va fi luată de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, cel mai probabil, serul urmând să fie administrat categoriei de vârstă 18 şi 55 de ani.
Cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite la vaccinul Astra Zeneca au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, musculare şi articulare, febră, frisoane şi greaţă.