Bătălie mare pentru ocuparea funcției de președinte al Federației Române de Volei. Alegerile au fost amânate, iar asta datorită neconcordanțelor dintre Statutul federației și convocatorul alegerilor.
Bătălia se întețește în cazul alegerilor din cadrul Federației Române de volei, iar mediatorul, pentru prima oară, poate, este Agenția Națională pentru Sport, instituție care parcă a descoperit că are și ea un rol.
Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Volei va analiza dosarele candidaților pentru funcția de președinte. Este vorva despre Adin Cojocaru, actualul președinte, care va lupta cu omul de afaceri Horațiu Nicolau, cu managerul Rapidului, Marian Ștefan și, conform unor surse, cu fostul președinte care aproape a reușit să ”îngroape” voleiul românesc, Gheorghe Vișan. Candidatura acestuia din urmă poate rămâne, însă, doar un simplu zvon.
Pe 24 septembrie sunt programate alegeri pentru toate functiile din Comitetul Director al Federatiei Române de Volei , dar acestea au fost amânate pentru data de 2 octombrie. Acest lucru s-a întâmplar ca urmare a intervenției Agenției Naționale pentru Sport , care a descoperit neconcordanțe atât în Statutul FRV cât și Convocatorul FRV, publicat pe site-ul instituției.
Totul se reduce vechimea pe care trebuie să o îndeplinească un candidat la funcția de președinte. În statutul Federației Române de Volei este prevăzută vechimea de 10 ani, dar Consiliul Director a votat în aprilie 2023 diminuarea perioadei la 8 ani.
Când comisia de redactare a întocmit documentația, a rămas trecută greșit condiția pentru candidatură, cu vechimea de minimum 10 ani, nu cu 8 ani, cum fusese adoptată. Iar documentația, semnată de președintele Adin Cojocaru și secretarul general Constantin Ispas, a ajuns în instanță în forma greșită.
Cu toate că toată lumea din volei știa că trebuie să ai o vechime de cel puțin 8 ani în structurile Federației , inclusiv pe site-ul oficial apărea informația prevăzută în vechiul articol, cu o vechime de minim 10 ani pentru a putea candida la funcția de președinte.
Este clar că alegerile pentru funcția de președinte sunt cele mai interesante, ținând cont de opțiunea lui Adin Cojocaru de a-și păstra funcția , dar și de candidatura omului de afaceri Horațiu Nicolau și, nu în ultimul rând, a managerului Rapidului, Marian Ștefan. Să nu mai punem la socoteală dorința de revenire la conducerea Federației a celui care a fost președintele acesteia , Gheorghe Vișan.
Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Volei are trei membri. Ei vor fi cei care vor verifica dosarele candidaților. Cei trei membri sunt: avocatul angajat de Federația Română de Volei, Dinel Alexandru, și , total împotriva firii, doi arbitri : Florin Dragomir și Eduard Popescu, ambii cu studii juridice.
Spunem că este total împotriva firii ca doi arbitrii să facă parte din Comisia de Etică și Disciplină, deoarece acest for jdecă toate reclamațiile si plângerile structurilor care fac parte din FRV.
În cazul de față, în funcție de decizia Comisiei de Etică și Disciplină , se va cunoaște numărul candidaților care vor concura pentru funcția de președinte. Până în acest moment, este cert că vor fi doi candidați care îndeplinesc condițiile impuse de statut. Este vorba de actualul președinte, Adin Cojocaru, și de Marian Ștefan, managerul secției de volei a clubului Rapid.
În funcție de verdictul Comisiei de Etică și Disciplină , care cel puțin la nivel teoretic trebuie să țină cont de hotărârile adoptate până în prezent, indifferent dacă au fost sau nu transmise Instanței, rămâne de văzut dacă lupta pentru funcția de președinte se va duce între 2 sau 3 candidați.