Emoția cântecelor populare și căldura extraordinară a publicului au fost elementele de succes ale celei de-a VII-a ediții a Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreția Ciobanu” de la Sibiu. Trofeul Festivalului a fost adjudecat de interpreta Alice-Olivia Ghile din Sălaj.
Peste 200 de tineri interpreți, din marile zone etnografice ale țării, au intrat în concurs în zilele de 8 și 9 aprilie, la Sibiu, pentru a dovedi că sunt buni promotori ai cântecului popular românesc, ai diversității și autenticității lui, că dețin calităţile vocale şi interpretative necesare pentru a accede pe marile scene.
Alice-Olivia Ghile, extraordinara interpretă din Sălaj, a obținut trofeul Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreția Ciobanu” de la Sibiu.
Emoționată, Alice-Olivia Ghile a primit trofelul Festivalului, premiul constând și în celebra pălărie pe care o purta Lucreția Ciobanu.
„Cu siguranță, emoțiile sunt foarte mari și doresc să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în aceste zile de concurs, organizatorilor, onorabilului juriu, orchestrei minunate fără de care nu aș fi reușit să duc la bun sfârșit acest moment frumos și unui om minunat pe care o să-l prețuiesc și căruia o să îi mulțumesc toată viața, domnului Ovidiu Homorodean, un om fără de care nu aș fi reușit să ajung în inimile dvs. Nu în ultimul rând, vă mulțumesc dvs, publicului din Sibiu, m-ați făcut să mă simt ca acasă, vă mulțumesc din suflet, vă iubesc și vă prețuiesc!”, a spus, pe scenă, marea câștigătoare a Festivalului.
Ulterior, a fost invitată să cânte două piese, una dintre ele alături de Ovidiu Homorodean, artist ce i-a fost alături și în concurs, când concurenții au trebuit să interpreteze o melodie împreună cu un cântăreț de renume.
„Mă simt foarte emoționată, a fost o surpriză pentru mine, mă bucur din suflet că oamenii și juriul au fost în asentimentul meu și am reușit să le transmit ceea ce mi-am dorit eu prin piesele interpretate în concurs. Cu siguranță nu aș fi reușit fără domnul Homorodean, căruia îi mulțumesc din suflet! Sunt foarte bucuroasă, nu am cuvinte”, a transmis Alice Ghile.
Într-un omagiu adus Doamnei Munților, peste 200 de artiști au urcat pe scena Festivalului-Concurs „Lucreția Ciobanu”, în 8, 9 și 10 aprilie, în total 14 ore de spectacol. Silvia Macrea, directorul festivalului, a conceput o manifestare dinamică, în cadrul căreia au făcut casă bună cântecele, jocul popular și imaginile video de arhivă.
„Mă bucur că pentru cinstirea Lucreției Ciobanu am organizat cu succes și cea de-a VII-a ediție a Festivalului. Acest festival are o însemnătate specială pentru noi, Junii Sibiului, căci Lucreția Ciobanu a făcut parte din marea familie artistică Junii Sibiului, împreună au colindat lumea și au vorbit, prin cântec și joc, despre frumusețea tradițiilor românești. Iată că în anul 2024, în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea Doamnei Munților, iar Junii Sibiului celebrează 80 de ani de activitate neîntreruptă, artiști din țara întreagă, ansambluri folclorice și tineri interpreți de muzică populară au ilustrat frumusețea folclorului din România întreagă. Calde mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare a folclorului românesc!”, declară Silvia Macrea, director festival.
Concursul a fost urmat în ambele zile de spectacole extraordinare de folclor, în cadrul cărora au evoluat colegi de breaslă din generația Lucreției Ciobanu, interpreți sibieni, foști laureați ai festivalului și generații de dansatori din familia Junilor Sibiului. Cu toții au adus în șezătoare cântecul, jocul și voia bună, dar și momente de suflet, ce au evocat personalitatea Doamnei Munților.