1.300 de familii în dificultate din 26 de județe, printre care și Sălajul, vor primi „Cutia cu Bucurie” cu alimente de bază, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roşie Română. În fiecare dintre cele 26 de judeţe implicate în proiect vor fi atent pregătite 50 de pachete cu alimente care vor fi distribuite de către voluntarii Crucii Roşii Române direct la uşa beneficiarilor.
„Cutia cu Bucurie”, ce conţine alimente de bază greu perisabile, va fi distribuită de voluntarii Crucii Roşii până pe 15 decembrie la 1.300 de familii nevoiaşe din 26 de judeţe, se arată într-un comunicat de presă al Crucii Roții. În total, peste 18.200 de alimente.
În fiecare dintre cele 26 de judeţe implicate în proiect vor fi atent pregătite 50 de pachete cu alimente care vor fi distribuite de către voluntarii Crucii Roşii Române direct la uşa beneficiarilor. Fiecare „Cutie cu Bucurie” conţine alimente ce asigură necesarul de bază pentru o familie formată din trei membri, pentru două săptămâni. Lista de alimente include: făină, mălai, ulei, orez, bulion, griş, paste făinoase, conserve de carne, supă la plic, lapte UHT, biscuiţi, conserve de fructe etc.
„Familiile din comunităţile vulnerabile, şi aşa greu încercate de lipsuri materiale, trec în această perioadă de pandemie prin cele mai dificile momente. Aceste familii se luptă tot mai mult cu sărăcia, iar asigurarea hranei zilnice a devenit cea mai mare provocare pentru ei. Am primit cu bucurie iniţiativa partenerului nostru tradiţional, Carrefour România, de a le veni în ajutor cu pachete generoase cu alimente de bază. Suntem onoraţi să avem alături de noi parteneri generoşi şi implicaţi în problemele comunităţii”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.
Cutia cu Bucurie va ajunge în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie la familii nevoiaşe din judeţele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Conform Raportului social al Institutului de Cercetare a Calității Vieții, criza COVID-19 va genera rapid şi o criza economică şi socială cu efecte mari, cel puţin pe termen mediu: economia paralizată, şomajul în explozie, pierderea masivă a locurilor de muncă, creşterea populaţiei neocupate, scăderi ale veniturilor. Situaţia României, la debutul crizei, nu era strălucită.
„O economie cu o creştere fragilă, o stare socială cu zone importante cu un grad ridicat de dezorganizare şi sărăcie. După multe statistici europene, România se plasa, conform multor indicatori de performanţă pe ultimul loc sau printre ultimele locuri în UE. Criza Coronavirus a împins înapoi economia şi a stopat proiectele. Efectele sociale imediate ale crizei sunt: schimbări majore ale relaţiilor dintre oameni, ale modului de viaţă şi ale calităţii vieţii lor, o societate sărăcită şi mai polarizată, dar şi o creştere vizibilă a conştiinţei naţionale de sine”, se arată în raportul mai sus menţionat.