Peste 100 de firme controlate, 14 persoane depistate prestând muncă nedeclarată și amenzi de 280.000 de lei. Așa arată bilanțul unei campanii derulate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj în perioada 15 iunie-22 august. Acțiunea a urmărit verificarea modului îm care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă.
Campania a fost organizată în contextul în care primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat constituie muncă nedeclarată și ținând cont de faptul că au fost semnalate și constatate cazuri în care salariați cu contractul suspendat au continuat să lucreze pentru același angajator.
Potrivit oficialilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, acțiunea a avut ca scop identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariați pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă. De asemenea, a urmărit creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale; și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii.
Peste 100 de agenți economici au fost verificați, la 11 dintre aceștia fiind identificate 14 persoane prestând muncă nedeclarată. Șapte dintre acestea munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, cinci persoane desfășurau activitate în perioada de suspendare a contractului individual de muncă, iar două lucrau în afara programului stabilit prin contracte individuale de muncă cu timp parțial.
Inspectorii de muncă au aplicat 11 amenzi, în valoare totală de 280.000 de lei. Pe lângă munca nedeclarată, au constatat și alte nereguli ce vizează nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară; nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal și nerespectarea obligatiei de eliberare a adeverinței de vechime în muncă la încetarea activității salariatului. Pentru aceste probleme s-au dat amenzi de 25.000 de lei.
Au mai fost aplicate 102 avertismente pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind sărbătorile legale și a prevederilor privind munca suplimentară; •nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic.