Au fost majorate amenzile pentru șoferii prinși că circulă fără rovinietă pe drumurile publice. Legea care prevede majorarea amenzilor pentru șoferii prinși că circulă fără rovinietă pe drumurile publice a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Amenzile pentru șoferii care circulă fără rovivietă, pe drumurile publice penru care este obligatoria eceastă taxă, au fost majorate. Fiecare conducător auto trebui să plătească rovinieta pentru toate autostrăzile, pentru celelalte drumuri de stat din România, cu excepția celor comunale. În caz contrar, aceștia vor primi sancțiuni din partea autorităților.
Pentru a-i verifica pe participanții la trafic dacă dispun de rovinietă, compania CNAIR a amplasat pe drumurile naţionale şi pe autostrăzile din țara noastră peste 100 de camere.
Codul Rutier spune că, dacă un şofer a fost amendat pentru lipsa rovinietei, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa pe conducătorul auto în cauză despre amendă.
De asemenea, în cazul în care același șofer este prins a doua oară fără rovinietă în acest interval de timp (până la comunicarea primei amenzi de către CNAIR), acesta nu mai poate fi sancţionat a doua oară.
Acestea pot ajunge să depășească 11.000 de lei, în funcție de categoria autoturismului.
Vechile amenzi erau cuprinse între 250 și 500 de lei, dar noile amenzi încep de la 275 de lei și cresc în funcție de categoria autoturismului.
Astfel, cuantumul amenzii contravenţionale pentru autoturisme este acum de minimum 275 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone suprataxa este de minimum 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei.
Apoi, în cazul vehiculelor de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar mai mică sau egală cu 7,5 tone, amenda este minimum 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.
Pe de altă parte, pentru camioanele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, dar de cel mult 12 tone, amenda va fi de acum de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei, în timp ce pentru vehiculele de categoria următoare (masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe) suprataxa pentru neplata rovinietei este de minimum 3.550 de lei şi de maximum 7.100 de lei. Cea mai mare amendă se înregistrează, aşa cum era şi normal, la categoria TIR, cota minimă fiind de 5.950 de lei, iar cea maxima atingând 11.900 de lei.
În fine, nici autocarele nu scapă la neplata rovinietei, suprataxa fiind de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.
Codul Rutier spune că, dacă un şofer a fost amendat pentru lipsa rovinietei, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa pe conducătorul auto în cauză despre amendă.
De asemenea, în cazul în care același șofer este prins a doua oară fără rovinietă în acest interval de timp (până la comunicarea primei amenzi de către CNAIR), acesta nu mai poate fi sancţionat a doua oară.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie în OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Reprezentanții CNAIR au oferit șoferilor mai multe modalități prin care aceștia își pot verifica valabilitatea rovinietei.
În primul rând, conducătorii auto pot intra pe site-ul oficial www.cnadnr.ro.
În al doilea rând, aceștia pot intra pe adresa de web erovinieta.ro. Însă, tot pe acest site, șoferii își pot plăti rovinieta sau taxa de pod. Pentru a face acest lucru, cei în cauză trebuie să-și creeze un cont de utilizator.
De altfel, conducătorii auto din țara noastră își pot plăti taxele direct la benzinării sau on-line. De pildă, rovinieta poate fi achitată şi prin SMS, însă doar pentru una sau şapte zile.