Agenția Națională de Administrare Fiscală va transmite notificări în Spațiul Privat Virtual firmelor în cazul cărora consideră că ar fi trebuit să utilizeze e-Factura, dar nu au transmis până acum nicio factură prin sistemul electronic pus la dispoziție.
Firmele care nu au utilizat e-Factura vor primi notificări de la Agenția Națională de Administrare Fiscală în Spațiul Privat Virtual. Notificările ar putea fi trimise începând din 15 martie 2024, iar scopul lor este de a reaminti că în legislație există această obligație.
În jur de 100.000 de firme ar urma să primească notificările, dintr-un total de 700.000 de firme estimat pe baza numărului de companii care depun bilanțul, mai arată sursa citată.
Amintim că perioada în care Agenția Națională de Administrare Fiscală nu aplică amenzi firmelor care nu se conformează la sistemul RO e-factura ar putea fi prelungită de la 31 martie la 30 iunie 2024, după cum a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.
Ministrul Marcel Bolos a explicat de-a lungul timpului de ce este atât de importantă implementarea acestui sistem: „Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenței, la monitorizarea precisă a tranzacțiilor și la raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili. Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit”.
“Astfel, ne asigurăm că tranzacțiile respectă reglementările fiscale și nu sunt supuse manipulărilor frauduloase. Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansăm un ghid care să răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a mai spus el.