Președintele României, Klaus Iohannis, a dat undă verde legii care vizează stabilizarea prețurilor la produse alimentare, limitând marjele comerciale în procesarea și vânzarea produselor esențiale.
Conform Ordonanței de Urgență nr.67/2023, pentru următoarele trei luni, adaosurile comerciale pentru alimentele enumerate în anexa actului normativ sunt restricționate astfel:
- un maxim de 20% pentru procesatori, calculat în raport cu costul de producție, inclusiv cheltuielile directe și indirecte, conform normelor contabile actuale;
- o limită cumulată de 5% pe tot lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori, aplicată la prețul de achiziție plus cheltuielile operaționale;
- până la 20% pentru comercianți, valabil atât pentru vânzările cu amănuntul, cât și pentru cash&carry, calculat față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte;
- în adaosul comercial de până la 20% sunt incluse și remizele și risturnele conform articolului 3, punctul 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agricol și alimentar.
Președintele României a aprobat furnizarea gratuită de apă în restaurante și cantine. Conform modificării aduse articolului 16, alineatul (4), litera d), textul va fi următorul: oferirea gratuită de apă potabilă prin rețeaua publică, pentru clienții din restaurante, cantine și servicii de catering.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman a fost adoptat pe 19 martie 2024 de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Legea, inițiată de Guvern, a fost adoptată de Senat în 20 martie 2023 și un an mai târziu de Camera Deputaților.
Așadar, pe lângă persoanele care merg într-un restaurant sau o cantină, vor putea primi apă gratuit și cei care apelează la un serviciu de catering.
Cei care vin să își ridice personal comenzile din locul unde este pregătită mâncarea trebuie să aibă la dispoziție apă în locația respectivă, dacă o vor cere.
Potrivit inițiatorilor, consumatorul va avea posibilitatea să bea un pahar cu apă de la robinet, dintr-un restaurant, de exemplu, fără să fie nevoit să plătească pentru aceasta. Premisa este ca unitatea HoReCa să aibă autorizație sanitar-veterinară, iar apa să fie potabilă. Legea va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.