O nouă pensie apare în România. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a autorizat primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale, așa numitul Pilon 4 de pensii. Acest nou tip de pensie vine în completarea celor acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.
Apare o nouă pensie în România. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a autorizat primul administrator de fond pentru Pilonul 4.
Pilonul IV este o schemă de pensie opţională prin care angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaţilor, în timpul activităţii lor, sub forma unei contribuţii la fond, pentru obținerea unei pensii ocupaționale. Pilonul IV este o schemă de pensii în care fiecare companie participantă este obligată să ofere produsul respectiv tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii în contul lor bancar. De altfel, firmele respective au libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii diferite, precum vechimea, funcţia deţinută sau nivelul salarial. O caracteristică specifică Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune că angajaţii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum trei ani, doar dacă raportul, în baza căruia au fost plătite respectivele contribuţii de către angajator, este în vigoare.
„Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a explicat Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF.
„Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării. În același timp, și angajatul poate să aibă o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională”, a precizat Dan Apostol.
În felul acesta, a spus el, România se aliniază la legislația deja în vigoare din 2020. Beneficiarul intră în posesia acestei pensii la vârsta pensionării, dar trebuie să fie atent la prospectul acelui fond de pensii, să vadă exact schema de funcționare și condițiile de intrare în posesie.
„Este o formă de economisire pe termen lung, deci este o pensie, nu este un fond de investiții din care poți retrage oricând”, a atras atenția oficialul ASF.