Aplicația Ghișeul.ro a fost lansată, la 11 ani după platformă. Toate plățile făcute prin Ghiseul.ro, au comision 0, iar în perioada 1 ianuarie-31 martie, poți obține și reducerea de până la 10% la plata impozitelor dacă le plătești online.
Taxele, impozitele, amenzile vor putea fi plătite direct, de pe telefon, iar cazierul judiciar, va putea fi obținut online. După aproape 11 ani de la înființarea platformei ghișeul.ro, a fost lansată și aplicația gratuită, care poartă aceeași denumire. Aplicaţia poate fi descărcată atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât şi iOS.
Aproape nouă milioane de taxe si impozite, au fost achitate online, în ultimii 10 ani, însă 40% dintre aceste plăți au fost procesate doar anul trecut. În 70% din localități, aceste taxe încă se achită fizic, la ghișeu.
„Este o simplă opțiune cu recunoaștere facială, odată activată, noi ne vom putea autentifica direct”, explică reprezentanții Ministerului Digitalizării.
Așa se vor putea conecta în aplicație cei care au cont. Va fi nevoie doar de o fotografie la buletin și recunoșterea facială. Autoritățile promit că prin aplicația mobilă Ghișeul.ro românii își vor putea plăti rapid și sigur peste 350 de tipuri de servicii publice, taxe și impozite.
Sebastian Burduja ,ministrul Digitalizării, a declarat că „Precizăm că într-o săptămână, funcţionalitatea de a avea cazierul judiciar online va fi disponibilă din browser, deci nu din aplicație, dar în cel mai scurt timp, vorbim de câteva luni, cel mult, va putea fi integrată și în aplicație această funcționalitate.”
Și cei aflați în țară, dar și românii din străinătate își vor putea plăti taxele și servicii publice prin intermediul acestei platforme. Digitalizarea instituțiilor de stat merge greu. Doar pandemia a mai accelerat procesul.
Toate plățile făcute prin Ghiseul.ro, au comision 0. În perioada 1 ianuarie-31 martie, poți obține și reducerea de până la 10% la plata impozitelor dacă le plătești online.
Confirmarea plății este transmisă pe e-mail, imediat ce tranzacția e procesată, și dovada plății poate fi accesată oricând, fiind recunoscută juridic.
Dacă în oraşele mari, platforma are un număr de utilizatori, sunt încă mii de localităţi unde domneşte dosarul cu şină. Nici autorităţile locale nu se grăbesc prea tare să intre în online.
În viitorul apropiat, Ministerul Digitalizării vrea să organizeze o caravană în mediul rural, ca să îi convingă pe oameni să își achite taxele online.