Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj pe Facebook în care îndeamnă populația să poarte măști de protecție chiar dacă oamenii nu au simptome de infectare cu covid-19 și chiar dacă măștile nu sunt cumpărate de la farmacie.
Arafat a precizat că deși mesajul inițial al medicilor a fost ca masca să fie utilizată doar de către cineva care are simptome de infectare, acum, ”mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii” sau orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, ”oriunde mergem în spațiile publice”.
„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical”, a scris Arafat pe contul său de Facebook.
El a mai spus că, în ultimele zile, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.
„Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu această practică dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi şi cât de haios sau ciudat am arata. Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv. Purtarea măştii sau a oricărui material care poate împiedică particulele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutam, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii", a precizat Arafat.
Cu referire la problema stocurilor lipsă de măști din farmacii, secretarul de stat a punctat că populația poate folosi materiale improvizate pentru a acoperi gura și nasul – cu condiția să le spele zilnic și să le calce, pentru a le dezinfecta.