Infractorii sunt inventivi, mai ales atunci când doresc să câştige uşor sume mari de bani. Poliţiştii atrag atenţia sălăjenilor să nu cadă în capcanele întinse de escrocii care vor să îi înşele prin diverse tehnici, indiferent că vorbim de modul de abordare, prin telefon, internet, livrare de produse prin curierat.
Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav, prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceştia apelează telefonic victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa este implicată într-un accident de circulaţie şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani.
De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont, care îi este comunicat, sau să înmâneze banii unei alte persoane, care se prezintă la domiciliul victimei sau cu care victima se întâlneşte personal. Această persoană, complice cu cel de la telefon, prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar şi printr-un vocabular decent, ia banii şi se face nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înşelată este prea târziu pentru a mai recupera banii şi se adresează poliţiei.
Pe lângă această metodă, infractorii mai folosesc şi alte metode de operare pentru a comite înşelăciuni, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete, care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate, ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării/cumpărării unor bunuri. O altă metodă folosită de escroci este şi cea în care autorii de înşelăciuni cu maşini de cusut îşi îmbunătăţesc metodele de a atrage cât mai mulţi “clienţi”, pe care să-i lase fără bani.
Pentru a nu deveni victimele unor fapte de înşelăciune, poliţiştii vin cu o serie de recomandări.