Marți, 15 martie 2022, pompierii sălăjeni au intervenit pentru lichidarea a 14 incendii de vegetatie. Flăcările au mistuit în total aproximativ 20 de hectare de vegetație uscată. Principalele cauze probabile ale incendiilor izbucnite au fost reprezentate de executarea unor lucrări de igienizare cu focul deschis fără a ține seama de un minim de măsuri de prevenire.
În cursul zilei de marți, pompierii sălăjeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea a 14 incendii de vegetatie uscată pe raza UAT-urilor Bilghez, Sânmihaiu Almașului, Firminiș, Poienița, Luminișu, Zalău, Meseșenii de Sus, Chechiș,Chendrea, Șimleu Silvaniei, Hereclean, Hida, Pustă Vale și Dobrin. Flăcările au mistuit în total aproximativ 20 de hectare de vegetație uscată. Principalele cauze probabile ale incendiilor izbucnite au fost reprezentate de executarea unor lucrări de igienizare cu focul deschis fără a ține seama de un minim de măsuri de prevenire.
Pompierii sălăjeni le solicită tuturor persoanelor să manifeste o mai mare responsabilitate și să respecte următoare măsuri de prevenire în desfășurarea activității de igienizare astfel: desfăşurarea arderii se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
De asemenea, pompierii atrag atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro_
Pe lângă posibilele pierderi materiale care survin în urma scăpării de sub control a incendiilor de vegetație uscată, acestea pot produce și tragedii care constau în rănirea persoanelor sau chiar a decesului a celor care sunt surprinși de incendiu.