Mai sunt câteva zile până începe luna cadourilor și toată lumea începe să caute daruri pentru cei dragi. Cum pandemia a mutat cumpărăturile online, goana după cadouri se poate transforma în pagubă, dacă nu suntem atenți la infractorii cibernetici care atacă mai des în această perioadă. Specialiștii spun că o ofertă prea bună ar trebui să ne atragă atenția, la fel și un premiu venit de nicăieri.
De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de Black Friday și a sărbătorilor de iarnă, atacatorii își intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acțiuni în mediul online.
Metodele prin care atacatorii încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoționale false, create special de atacatori. Acestea arată similar cu cele legitime și sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create.
Atacatorii cibernetici sunt mai ocupați ca niciodată în apropierea sărbătorilor și deja au început să trimită mesaje de phishing. Recent, mulți utilizatori au primit acest mesaj, aparent din partea unei benzinării, prin care sunt anunțați că dacă participă la un sondaj, pot câștiga până la 50 de mii de lei. În realitate este vorba despre o păcăleală.
Specialiștii în securitate online spun că există mai multe metode prin care ne putem feri de înselăciuni în perioada goanei după cadouri.
Atacurile online au început să crească și în timpul anului, nu doar de sărbători, din cauza pandemiei, după ce oamenii au mutat cumpărăturile din magazine, pe internet.
Înainte de a face click, analizați cu atenție link-urile provenite din surse necunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dvs., în care vi se cere să faceți o acțiune fără prea multe explicații suplimentare. Verificați cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteți siguri!
Cumpăraţi online cu încredere de acest Crăciun urmând următoarele sfaturi pentru evitarea escrocheriilor: cumpăraţi numai din magazine online legitime. Este întotdeauna mai sigur să introduceţi adresa sau să o selectaţi din paginile salvate ca favorite, mai degrabă decât să faceţi click pe un link. Utilizaţi bara de adrese a browser-ului pentru a verifica dacă site-ul pe care îl vizitaţi este autentic şi sigur şi dacă afişează lacătul sau începe cu HTTPS, finalizaţi achiziţiile prin metode de plată sigure. Plătiţi cu carduri sau servicii de plată recunoscute, astfel încât tranzacţiile să rămână protejate, verificaţi reducerile. Dacă primiţi o reducere la vânzări prin e-mail sau mesaj text, verificaţi expeditorul şi orice link-uri, dacă sunt autentice, înainte de a face click, păstraţi software-ul şi aplicaţiile dispozitivului actualizate la zi şi protejaţi-vă toate dispozitivele cu un produs de încredere de securitate pentru Internet. Soluţiile de securitate cibernetică cu tehnologii anti-phishing bazate pe comportament, cum ar fi Kaspersky Total Security, vă pot trimite notificări dacă încercaţi să vizitaţi o pagină web de phishing, gestionaţi-vă cu grijă parolele. Soluţiile de management de parole vă pot ajuta să faceţi cumpărături de la mai mulţi comercianţi, stocându-vă în siguranţă datele de autentificare, astfel încât acestea să fie unice pentru fiecare cont online.
Testați-vă priceperea în a identifica atacurile de tip scam aici pe site-ul Siguranța Online.