Polițiștii sălăjeni trag un semnal de alarmă în această perioadă în care magazinele online vin cu tot felul de oferte de Black Friday și recomandă cetățenilor să fie precauți când fac cumpărături pe internet.
Cumpărăturile pe internet sunt mai comode, mai rapide, oferă o gamă mai largă de produse care de multe ori sunt și mai convenabile la preț, însă toate aceste avantaje vin la pachet cu riscul de a-ți fi furați banii sau chiar datele personale.
Pentru a vă proteja de fraudele comise în mediul online şi pentru a evita ca orice persoană utilizatoare a internetului să fie victima vreunui tip de înşelăciune, polițiștii vin cu o serie de sfaturi pentru cumpărături în siguranță:
Cumpărați din surse sigure, de la comercianți, firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online;
În cazul achiziţionării unor bunuri costisitoare, încercaţi să contactaţi vânzătorul şi să încheiaţi cu acesta un act care atestă posibilitatea returnării sumei de bani dacă bunul nu corespunde descrierilor;
Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri;
Când cumpărați online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate;
Mare atenţie la oferirea unui salariu tentant şi recrutarea online de personal cu promisiuni de găsire a unui loc de muncă. Anumite site-uri de recrutare online promit găsirea unui job atractiv în străinătate în schimbul unui comision dat unei firme de recrutare de personal. Se furnizează un cont bancar unde se solicită depunerea unei sume de bani, iar ulterior reprezentanţii firmei fictive nu mai pot fi contactaţi.
De obicei, firma nu este înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului şi nu se întocmesc niciun fel de contracte de intermediere cu clauze de restituire a comisionului plătit (în cazul nerespectării promisiunii găsirii unui loc de muncă), iar banii nu mai pot fi recuperaţi.
Dacă ați fost victima unor astfel de infracțiuni anunțați în cel mai scurt timp posibil cea mai apropiată unitate de poliție sau la numărul de urgenţă 112.