În 1 iulie 2024, absolvenții de liceu au început probele scrise ale examenului de Bacalaureat cu proba la Limba și Literatura Română. Această etapă urmează după ce au susținut probele orale și de competențe, fiind considerată cea mai dificilă parte a examenului.
În prima zi a examenului, toți candidații au susținut proba scrisă la Limba română, iar subiectele au fost diferite în funcție de profilul de studiu, uman sau real.
Elevii care au susținut probele scrise la examenul de bacalaureat au avut acces în centrul de examen între orele 7:30 și 8:30. Este strict interzis să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare, precum și cu poșete/geantă etc. Candidații care încalcă aceste reguli risca să fie eliminați din examen.
Metodologia de susținere a bacalaureatului pentru 2024 prevede că, pentru a promova, liceenii trebuie să susțină toate probele examenului de bacalaureat și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise, iar media finală să fie minimum 6. În același document se precizează și ce se întâmplă în cazul în care un candidat obține media generală 5,99.
Lucrările scrise sunt corectate digitalizat. Elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările, care sunt anonimizate, vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către doi profesori evaluatori. În cazul în care diferența dintre notele acordate de ei este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării. După finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 note. Media rezultată reprezintă nota finală.
După finalizarea acestei etape, pentru fiecare candidat care a obținut cel puțin nota 5 la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat. Aceasta se determină ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la fiecare probă.
Conform metodologiei, media generală de bacalaureat nu se calculează pentru candidații care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminați de la o probă.
Examenul de bacalaureat este considerat promovat de liceenii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au participat la toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, precum și o medie de cel puțin 6 la probele scrise.
Un candidat care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale este considerat că nu a susținut proba respectivă.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, și reprezintă media generală. Pentru candidații care obțin media generală de 5,99, aceasta se rotunjește la 6,00.
Candidații care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condițiile menționate, precum și cei care nu s-au prezentat la toate probele de examen sau au fost eliminați din sala de examen, sunt declarați respinși.
Cei care sunt prinși fraudând sau încercând să fraudeze o probă din cadrul examenului de bacalaureat nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”. Aceștia nu pot beneficia de recunoașterea notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în sesiunile următoare. Se consideră că acești candidați nu au promovat examenul de bacalaureat.
Următoarea proba scrisă, după cea de la Limba și literatură română va fi susținută marți, în dată de 2 iulie, cea obligatorie a profilului. În 4 iulie cea la alegere a profilului, iar în data de 5 iulie proba de Limba și literatură maternă. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 12 iulie, după depunerea contestațiilor.