Începând cu data de 2 aprilie, cetățenii europeni, inclusiv românii, care vor să călătorească în Regatul Unit vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie. Măsura face parte dintr-un sistem implementat treptat de autoritățile britanice pentru a digitaliza procesul de imigrație și pentru a spori controlul asupra frontierelor.
Autorizația poate fi obținută online, înainte de plecare, și are o valabilitate de doi ani. Procesul de obținere a autorizației cunoscută sub denumirea de ETA, este relativ simplu și se desfășoară fie prin aplicația oficială „UK ETA”, fie direct de pe site-ul gov.uk.
Documentul costă 10 lire , dar tariful va fi majorat începând cu 9 aprilie, ajungând la 16 lire. Autorizația este obligatorie pentru cetățenii din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei.
Pentru a aplica, este nevoie de o fotografie a pașaportului și o poză de tip selfie. Totul durează mai puțin de zece minute, iar răspunsul vine, de cele mai multe ori, aproape instant. Totuși, autoritățile britanice recomandă ca solicitarea să fie făcută cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de plecare. Potrivit oficialilor, pot fi nevoie de verificări suplimentare și, tocmai de aceea, cererea ar trebui făcută din timp.
Dacă titularul își schimbă pașaportul, este nevoie de o nouă cerere ETA. Sistemul este similar cu cel implementat de Statele Unite (ESTA) și a fost testat inițial în 2023, cu cetățeni din Qatar.
Ulterior a fost extins și la alte state din Golf, iar din ianuarie 2025, a devenit obligatoriu și pentru cetățenii din SUA, Canada, Australia și alte zeci de țări care nu au nevoie de viză. Până la sfârșitul anului trecut, peste 1,1 milioane de autorizații ETA au fost deja emise.Pasagerii aflați în tranzit aerian care nu trec prin punctele de control de frontieră din aeroporturi precum Heathrow sau Manchester sunt scutiți de autorizație. În schimb, cei care aterizează pe aeroporturi unde sunt obligați să treacă prin controale vor avea nevoie de documentul digital. Autoritățile din Regatul Unit spun că măsura este menită să ofere un control mai riguros asupra celor care intră în țară și să faciliteze procesul de trecere a frontierei prin intermediul tehnologiei.
„Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie şi inovare”, a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi cetăţenie, Seema Malhotra.