Compania de drumuri poate semna contractul pentru construcția celor 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, care cuprind și tunelul Meseș. Câștigătorul licitației a fost anunțat la începutul lunii noiembrie, dar la soluția CNAIR au fost depuse trei contestații, care abia acum au fost respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Este oficial! Compania de drumuri poate semna contractul pentru construcția celor 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, care cuprind și tunelul Meseș. Câștigătorul licitației a fost anunțat la începutul lunii noiembrie, dar la soluția CNAIR au fost depuse trei contestații, care abia acum au fost respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
,,O veste bună pentru parcursul proiectului Autostrăzii Transilvania!
A fost respinsă contestația depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către italienii de la Webuild pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 km, inclusiv tunelul Meseș).
Astfel, execuția lotului de autostradă cu cea mai mare valoare din România, aproximativ 1,6 mld. euro și cu siguranță cel mai mare contract de infrastructură rutieră derulat în județul Sălaj, intră în linie dreaptă.
După semnarea contractului de proiectare și execuție, finanțat din fonduri europene prin Programul Transport 2021-2027, care îmi doresc să se întâmple cât mai curând, Asocierea Makyol – Ozaltin care a fost desemnată câștigătoare anul trecut pentru construcția acestui lot extrem de complex din A3, trebuie să se mobilizeze exemplar și să respecte termenele contractuale pentru că așteptările sunt foarte mari.
Autostrada Transilvania este de departe cel mai important proiect de infrastructură mare din această regiune cu impact major pentru județul nostru.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, inclusiv tunelul Meseș, este o verigă esențială pentru coerența întregului proiect, de aceea îmi doresc să fie gestionat în mod riguros și profesionist de toate părțile implicate, a scris Nicolae Lucian Bode , deputatul PNL al județului Sălaj, pe pagina sa de socializare.
Noile reglementări privind achizițiile publice impun beneficiarului ca, în cazul în care CNSC respinge o contestație, să se treacă la semnarea contractului.
O asociere condusă de firma turcească Makyol a câștigat contractul în valoare de 6,8 miliarde de lei, care include și tunelul de trei kilometri din zona Meses.
Aflat între Poarta Sălajului și Nușfalău, lotul de 41 de kilometri este cel mai costisitor proiect de autostradă din România. Construcția lui ar trebui să dureze 78 de luni, din care 18 sunt rezervate pentru proiectare și 60 pentru execuție.
În 2020 lucrarea a fost scoasă pentru prima dată la licitație, dar procedura inițială a fost anulată. Ulterior, a fost organizată o nouă licitație, în urmă căreia Compania de drumuri poate semna contractul de proiectare și execuție.
Odată cu atribuirea acestui contract, Autostrada Transilvania va avea constructori pentru toate sectoarele pe care încă nu se circulă. Loturile pe care deja se lucrează, între Nădășelu și Mihăiești, respectiv de la Suplacu de Barcău spre Chiribiș și apoi Biharia trebuie terminate în 2026.
Ultimul șantier, tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, care cuprinde tunelul Meseș, va fi gata însă abia la sfârșitul anului 2031.