Bacalaureatul de toamnă, la care s-au înscris aproape 34.000 de tineri, este primul examen la care evaluarea se va face exclusiv digitalizat. Bacalaureatul de toamnă a început miercuri, cu proba la Limba română.
La prima probă a sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 au fost prezenți 14.971 de candidați din cei 17.621 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă. În total, la această sesiune de Bac s-au înscris doar 33.900 de candidați. Candidații au avut, printre alte subiecte, și de analizat opere de Mihail Sadoveanu și George Călinescu. La final au predat lucrările asistenților din sală, care le-au scanat și le-au introdus într-o platformă securizată. De acolo urmează să plece către profesorii care le coretează, oriunde în țară.
La data de 17 august, va avea loc proba scrisă la materia obligatorie a profilului, iar în 18 august va avea loc proba scrisă la materia la alegere a profilului și specializării. În data de 21 august va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă a elevilor străini.
În județul Sălaj, la prima probă scrisă a Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august 2023, respectiv Limba și literatura română, din totalul de 209 candidați înscriși au fost prezenți 185 candidați, reprezentând un procent de 88,51%. Nu s-au prezentat 24 candidați. Prima probă s-a desfășurat, fără să se înregistreze tentative de fraudă sau alte incidente.
La data de 25 august, până la ora 12:00, se vor afișa rezultatele, iar elevii vor putea depune contestații până la ora 18:00, iar la data de 29 august, vor fi afișate rezultatele finale.
În premieră, sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2023 va fi corectată digital. Ministerul Educației a cumpărat scannere pentru fiecare sală de examen din România. După ce elevul termină de scris, merge la catedră, unde un membru al comisiei îi scanează teza în prezența lui și o introduce într-o aplicație cu trafic de date protejat.
La o apăsare de buton, lucrarea este trimisă anonimizat, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite.
Profesorii vor evalua lucrările dintr-un centru de examen, direct din aplicație, aplicație ce are setări speciale care scad riscul de eroare. De exemplu, dacă profesorul încearcă să treacă nota 6 pentru un exercițiu care valorează cel mult nota 5, aplicația va da eroare. Această schimbare este menită să înlăture eroarea umană pentru că unii profesori greșeau la calcule, elevii primind note cu câteva puncte mai mari.
Ligia Deca a afirmat, cu o zi înainte de a începe BAC-ul de toamnă, că “se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație”.