Statul vrea să dea până la 100.000 de euro IMM-urilor, pentru finanţarea investiţiilor în energie regenerabilă. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a propus, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Electric-Up, cu un buget de 200 de milioane de euro .
Ministrul Virgil Popescu considera că această măsură are rolul de a sprijini IMM-urile afectate de pandemie, dar , în același timp, este menită să crească eficienţa energetică şi să reducă gazele cu efect de seră.
La finalul ședinței de govern din 24 august, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a anunțat că: „În cadrul Planului Naţional de Investiţii şi relansare economică ‘Reclădim România’ a fost inclus un program pentru sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii în ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor de către aceste companii în surse de energie regenerabilă. Astfel, Ministerul Economiei a propus în primă lectură în această şedinţă de Guvern o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Electric-Up. Este vorba despre o schemă de finanţare a investiţiilor realizate de IMM-uri pentru dotarea acestora, pentru achiziţia, instalarea de echipamente pentru producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice, precum şi pentru achiziţia de staţii de încărcare a vehiculelor electrice. Valoarea maximă a sprijinului este de 100.000 de euro, în cadrul acestui program, iar schema beneficiază de un buget de 200 de milioane de euro”.
Potrivit propunerii,o firmă care vrea să-şi instaleze fotovoltaice va putea primi până la 100.000 de euro. Cele care doresc staţii de reîncărcare pentru maşini electrice şi hibrid, de pildă, vor primi cel mult 30.000 de euro. Banii ajung pentru nevoile unei pensiuni sau chiar pentru un mic hotel. Este posibil ca ordonanţa de urgenţă care reglementează programul Electric-Up să fie discutată şi adoptată în următoarea şedinţă de guvern.