În ședința de Guvern din 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022. Astfel, crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA.
Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noștri este de 70% din suma cuvenită. Anunțul a fost făcut de ministrul Petre Daea.
Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din Fondul European de Garantare Agricolă, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023.
Fondul european de garantare agricolă (FEGA) ajută fermierii din UE să asigure aprovizionarea cu alimente sigure, sănătoase și la prețuri accesibile. Prin intermediul FEGA, țările UE trebuie să ofere o schemă de plată de bază pentru fermieri, plăți directe pentru înverzire (pentru metode agricole durabile) și o plată pentru tinerii fermieri
Țările Uniunii Europene mai pot utiliza fondul european de garantare agricolă pentru a finanța scheme specifice prin care să ajute exploatațiile agricole mici și mijlocii, fermierii care își desfășoară activitatea în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și sectoarele care întâmpină dificultăți. De asemenea, FEGA a lansat măsuri excepționale de sprijinire și stabilizare a piețelor agricole. Aceste măsuri fac parte din organizarea comună a piețelor.
Prin actul normativ adoptat de Guvernul României ,se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel: 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte și 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.