Un tânăr de 20 de ani, din comuna Aușeu, județul Bihor, a fost depistat în trafic în timp ce conducea un moped neînregistrat și fără a poseda permis de conducere, dar și după ce consumase alcool.
Polițiștii Postului de Poliție Plopiș și cei ai Secției nr. 7 Poliție Rurală Nușfalău au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, în timp ce conducea un moped neînregistrat și fără a poseda permis de conducere.
În urma testării conducătorului mopedului cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inspectorul principal de poliție Ioana Lavinia Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:
”Sâmbătă, 4 martie a.c., la ora 18.23, pe drumul comunal 162, în localitatea sălăjeană Făgetu, polițiștii Postului de Poliție Plopiș și cei ai Secției nr. 7 Poliție Rurală Nușfalău au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din comuna Aușeu, județul Bihor, în timp ce conducea un moped neînregistrat și fără a poseda permis de conducere.
În urma testării conducătorului mopedului cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal și polițiștii sălăjeni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere” și ,,conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat. Atenție! Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”