O lege prin care băuturile energizante nu vor mai fi accesibile minorilor intră la votul final al Camerei Deputaților, forul decizional. Comercializarea acestora către minori devine contravenție, având același regim precum băuturile alcoolice sau tutunul.
O lege prin care băuturile energizante nu vor mai fi accesibile minorilor intră la votul final al Camerei Deputaților, forul decizional.
Intenția de a restricționa comercializarea băuturilor energizante datează de câțiva ani însă pasul decisiv va fi făcut în această săptămână, în ședința de plen a Camerei Deputaților când intră la vot final proiectul prin care comercializarea acestora către minori devine contravenție, având același regim precum băuturile alcoolice sau tutunul.
„Comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”, prevede proiectul de lege.
Prevederea este introdusă în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, act normativ în care sunt incluse o mare parte din contravențiile prevăzute de legislația românească.
Contravenienții ar risca amendă între 100 și 500 de lei, conform forme inițiale a proiectului, însă Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus, în raportul privind acest proiect de lege, ca pedepsele să fie mult mai severe, amenzile fiind fixate între 5.000 și 20.000 de lei. Profitând de această ocazie, deputații juriști au introdus aceleași limite ale amenzii și pentru două fapte care erau deja sancționate, dar cu amendă mult mai mică, anume între 100 și 500 de lei. Este vorba de servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, precum și de comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice.
În cazul în care băuturile energizante sau alcoolice sunt vândute sau oferite minorilor în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei. Prin simetrie cu sancțiunile deja existente care vizează consumul de alcool, în cazurile în care un agent economic recidivează în ce privește interdicția care vizează băuturile energizante se instituie și posibilitatea suspendării activității localului pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
Șansele ca proiectul să treacă în plenul de marți sunt foarte mari ținând seama că unul dintre cei doi inițiatori este chiar președintele Camerei, Alfred Simonis, iar raportul Comisiei juridice a fost adoptat cu unanimitate de voturi, ceea ce indică faptul că și partidele de opoziție par înclinate să voteze proiectul. În plus, avizele Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social au fost favorabile inițiativei.