”Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluarii UBB in urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.”, este reacția lui Nicolae Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, după verdictul dat de UBB.
Ministrul de Interne, Nicolae Lucian Bode a salutat rezultatele evaluării UBB în urma analizei asupra tezei sale de doctorat. Rezultatele au fost communicate marți, 1 noiembrie 2022. Nicolae Lucian Bode a precizat că verdictul UBB este că teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.
Ministrul Afacerilor Interne mai spune că în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei.Nicolae Lucian Bode mai precizează că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, chiar dacă nu are această obligaţie legală şi îi acuză pe politicienii din USR că s-au făcut de râs.
”Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluarii UBB in urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei (…) În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin ”, spune ministrul Afacerilor Interne.
Lucian Bode afirmă că, ”în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei”.
”Rezoluţia conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 şi conţinutul raportului de similitudine potrivit cărora teza sa de doctorat NU conţine preluări neautorizate, decizia Comisiei de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru, concluziile analizei comisiei de specialişti ai Şcolii Doctorale Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei şi consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienţilor de similitudine se încadrează în limitele legale, Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea şi s-a pronunţat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenţei unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puţin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini.(…) Ţinând cont de observaţiile şi concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %), prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate faţă de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susţinerii tezei în anul 2018”, precizează Nicolae Lucian Bode. De asemenea, ministrul menţionează că ”textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei şi în referinţe şi nu rezultă cu certitudine intenţia vădită de încălcare a regulilor şi tehnicilor de citare academică. (…)Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică şi trebuie corectată. Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele şi corecţiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică şi transparentă a unor erori. Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligaţie legală”.