Un val de boicoturi împotriva marilor lanțuri de supermarketuri s-a extins în mai multe țări din Balcani, iar acum politicieni izolaționiști din România, susțin organizarea unui astfel de protest pe 10 februarie.
Inițiativa de boicoturi împotriva marilor lanțuri de supermarketuri, inspirata de modelul Croatiei și extinsă în alte țări, acum și în Bulgaria, este promovată ca un mijloc de susținere a producției locale, însă specialiștii avertizează că acest demers ar putea afecta grav producătorii români.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, atrage atenția asupra efectelor negative pe care un astfel de boicot le-ar avea asupra industriei agroalimentare românești. Potrivit acestuia, majoritatea produselor din supermarketuri sunt procesate în România, iar o scădere a vânzărilor ar pune în pericol afacerile locale.
„Noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să aibă acces la aceste produse și să cumpere aceste produse. Noi și la MADR avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate. Cred că acesta este un subiect mai mult politic și vă spun acest lucru pentru că în magazinele de retail din România, 70% dintre produsele acestea sunt românești, sunt realizate de către procesatori români.
Știți ce ar însemna o săptămână sa boicotam magazinele de retail, să nu cumpărăm produsele procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde, că merg în piețe, că merg în magazinele de cartier, că merg în retail, să meargă să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat ministrul într-o conferință de presă
În Croația, boicotul supermarketurilor a dus la pierderi de până la 50% pentru marile lanțuri comerciale. Totuși, în timp ce în această țară protestul a fost organizat împotriva creșterii prețurilor și a afectat orice tip de tranzacție, în România, îndemnul politicienilor izolaționiști este strict împotriva supermarketurilor, sub pretextul că acestea nu ar vinde suficiente produse autohtone.