Bugetul pentru anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie. Conform legii în vigoare, Guvernul este obligat să prezinte Parlamentului bugetul pentru anul care urmează până la data de 15 octombrie.
Bugetul pentru anul 2024 va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie. Conform legii în vigoare, Guvernul este obligat să prezinte Parlamentului bugetul pentru anul care urmează până la data de 15 octombrie. Întârzierea depunerii proiectului de buget față de data cerută în lege nu este un caz rar, majoritatea guvernelor întârziind prezentarea sa în Parlament, din diverse motive. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că a discutat cu deputaţii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, menţionând că sunt cuprinse și cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, investiţiile pe Programul ‘Anghel Saligny’, și că vor fi zero creșteri de taxe și impozite.
„Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024. Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât și recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-am menţionat în cadrul şedinţei pentru a avea siguranţa sursei de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli. Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât și recalcularea pensiilor au fost cuprinși în proiectul de buget pentru anul 2024. Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor și la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare și de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare și să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat și îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a transmis Marcel Boloş, după ședinţa grupului parlamentar al PNL.
Ministrul Finanțelor a mai spus că în bugetul pe 2024 vor fi cuprinse și investițiile, mai ales pentru programul Anghel Saligny. „Cu toții și în unanimitate colegii din cadrul Partidului Național Liberal au fost de acord pentru ca Programul Anghel Saligny să fie susținut în anul 2024, fiind proiecte de infrastructură folositoare pentru ceea ce înseamnă comunitățile locale”, a mai spus ministrul. Potrivit lui Marcel Boloș, discuțiile au fost concentrate asupra elaborării bugetului de venituri și cheltuieli. „Pe partea de venituri anul 2024, așa după cum se cunoaște, va fi anul cu zero creșteri de impozite și taxe. Deci, va fi un an în care vom beneficia de predictibilitate pentru ceea ce înseamnă bugetul și execuția bugetară și mediul de afaceri va putea să își ia în calcul un plan de afaceri cu elemente de predictibilitate și stabilitate în anul 2024”, a adăugat Marcel Boloş.