Conform Calendarului ortodox, pe data de 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire , care este prima sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. În calendarul ortodox, pică în Postul Paștelui și este marcată cu cruce roșie.
Buna Vestire sau Ziua Cucului este cunoscută în popor şi ca Blagoştevenia și este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este o zi în care se poate reflecta asupra credinței, a miracolelor și a puterii speranței. În aceasta zi creștinii se unesc pentru a onora acest eveniment important și răspândesc iubire și pozitivitate cu această ocazie plină de bucurie.
Conform Calendarului ortodox, pe data de 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire.
Buna Vestire este prima sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. În calendarul ortodox, pică în Postul Paștelui și este marcată cu cruce roșie.
Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Cucului. În popor, există credința că de Buna Vestire sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an (de unde și denumirea populară a sărbătorii). Se mai folosește și vechiul termen slavonesc de Blagoveştenie, o denumire inspirată de la verbul ”a blagoslovi”, care înseamnă ”a binecuvânta”.
Tradițiile din țara noastră ne spun că odată cu această sărbătoarea importantă ar trebui să împărțim unele alimente anume, cum ar fi colivă, sau colaci. Iar atunci când oferim alimentele, este cel mai bine să avem și o lumânare aprinsă, pentru sufletele celor care au murit fără lumină. În această zi de sărbătoare ar trebui să rostim și o rugăciune, pentru sufletele celor care au plecat dintre noi.
Se spune că de Buna Vestire este bine să punem pe pragul casei noastre pâine și sare. Aceasta este hrană pentru îngeri.
Buna Vestire este o zi a păcii, astfel că este bine să te rogi atât pentru binele celor dragi, cât și pentru binele dușmanilor. În dimineața zilei de 25 martie, oamenii merg la biserică și se roagă la Maica Domnului. Se spune că rugăciunile închinate Fecioarei Maria fac minuni în această zi.
Potrivit tradiției, oamenii nu au voie să se certe în această zi pentru că este un mare păcat. Cine se va certa de Buna Vestire riscă să atragă necazuri în tot restul anului.
Pentru a avea noroc, ziua de Buna Vestire trebuie să îi prindă pe oameni cu bani în buzunare.
De Buna Vestire creștinii au dezlegare la pește. Cei ce gustă pește în această zi se vor simți „ca peștele în apă”.
Pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă în această zi pentru că riscă să omoare toți peștii.
De sărbătoarea Bunei Vestiri, gospodinele nu trebuie să spele rufe, să calce, să coasă sau să măture. Cu alte cuvinte, în această zi nu se fac treburi casnice, iar asta pentru că este o sărbătoare marcată cu cruce roșie. Se spune că cei ce nu respectă aceste ritualuri vor avea parte de ghinion și vor atrage energii negative în casele lor.