Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate în ședința de vineri a Executivului. În proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.
Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte la 100 de lei cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, în anul şcolar 2020 – 2021. Anterior acestei decizii, fiecare autoritate locală stabilea nivelul minim după cum considera.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, complementar acestui plafon, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Oficialii din Minister precizează că bursele se alocă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat, cu această destinaţie.
„Reglementarea unui prag minim al bursei este o măsură aşteptată de multă vreme şi contribuie la asigurarea echităţii în educaţie, asemenea altor acţiuni întreprinse de către Guvernul României, precum: triplarea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi „Masa caldă”, acordarea de tichete sociale pentru elevii din medii defavorizate, în valoare de 500 de lei/an şcolar, pentru sprijin educaţional şi decontarea transportului elevilor”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit legislației în vigoare, bursele de merit se acordă elevilor care se au rezultate deosebite la învățătură, adică cel puțin 8,50 media generală și nota 10 la purtare, au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale ori la etapele județene ale competițiilo cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național.
Bursele de performanță se acordă atât elevilor care au urcat pe podium la etapele naţionale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale, ale competițiilor cultural -artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, cât și celor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale
În ceea ce privește bursele de ajutor social, beneficiri sunt elevii orfani de ambii părinți, cei din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, precum și elevii din familii defavorizate, unde venitul mediul lunar pe membru este sub jumătate din salariul minim net pe economie și care nu dețin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.