Bustul turnat în bronz al lui Iuliu Maniu, personalitate marcantă a vieții politice românești, a fost amplasat în fața sălii de plen din Camera Deputaților. Evenimentul a avut loc în marja acțiunilor cu caracter festiv care se desfășoară cu ocazia Zilei Naționale a României – când se serbează 105 ani de la Marea Unire – și pune în valoare, totodată, adoptarea, de Parlamentul României, a Legii nr. 195/2023, prin care se instituie anul 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”.
Bustul turnat în bronz al lui Iuliu Maniu, personalitate marcantă a vieții politice românești, a fost amplasat în fața sălii de plen din Camera Deputaților. Deputatul PNL Nicolae Lucian Bode, secretar general al PNL, a declarat la ceremonia amplasării bustului turnat în bronz al lui Iuliu Maniu în fața sălii de plen din Camera Deputaților că trebuie să dovedim că morala și politica sunt compatibile, și în zilele noastre, nu doar în timpuri istorice și să facem politică cu decență, cu gândul mereu la cei care i-au ales.
Evenimentul a avut loc în marja acțiunilor cu caracter festiv care se desfășoară cu ocazia Zilei Naționale a României – când se serbează 105 ani de la Marea Unire – și pune în valoare, totodată, adoptarea, de Parlamentul României, a Legii nr. 195/2023, prin care se instituie anul 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”. Aici mai sunt amplasate busturi ale unor mari oameni politici și de stat, precum Gh. I. Brătianu, Alexandru Vaida Voevod, Mihail Kogălniceanu, Regele Carol I, Ion. I. C. Brătianu, Nicolae Golescu sau Take Ionescu.
„Anul 2023 este Anul “Iuliu Maniu”. Am marcat acest moment în Parlamentul României, prin dezvelirea bustului Sfinxului de la Bădăcin, un gest simbolic de celebrare a vieții și a sacrificiului acestei personalități istorice marcante care a luptat neîncetat pentru apărarea drepturilor și libertăților românilor.
Iuliu Maniu, prin dedicarea sa neclintită pentru cauza națională, ne-a lăsat o moștenire prețioasă care reamintește de importanța integrității, curajului și a unei conduite politice onorabile, indiferent de circumstanțe.
Să-i cinstim memoria cum se cuvine și să ne inspirăm din devotamentul său pentru statul de drept, pentru consolidarea democrației și pentru apropierea României de valorile occidentale. Să dovedim că morala și politica sunt compatibile și în zilele noastre, nu doar în timpuri istorice.
Și mai presus de toate, să facem politică cu decență și cu gândul la cei care ne-au ales”, a scris Nicolae Lucian Bode pe pagina de socializare.
”Vorbesc cu emoție și recunoștință despre Iuliu Maniu, despre sălăjeanul dedicat până la jertfa supremă idealului național și despre sălăjeanul patriot cu o viziune europeană. Luciditatea și tenacitatea lui Iuliu Maniu, care i-au impresionat până și pe adversarii politici, i-au fost formate în familie și printr-o educație morală riguroasă. Dârzenia i-a fost întărită de lupta pentru drepturile românilor în Imperiul Austro-Ungar. Ce răspundere uriașă apoi pentru Iuliu Maniu, după 1 decembrie 1918, să conducă Consiliul Dirigent al Transilvaniei și să devină urmașul lui Gheorghe Pop de Băsești – „Bătrânul Nației” cum îl numea Nicolae Iorga – la conducerea Partidului National Român”, a transmis deputatul PNL, Nicolae Lucian Bode.
https://youtu.be/8sSczByJQhM?si=uQuI-iXQbOMiLjxP – Declarație Lucian Bode la festivitatea de dezvelire a bustului lui Iuliu Maniu din Parlament.