Potrivit calendarului alegerilor din 2024, publicat în Monitorul Oficial, în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend.
În perioada 24 noiembrie – 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend.
Potrivit articolului 81 din Constituția României, președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Președinte este ales candidatul care obține 50+1 din voturile valabil exprimate. Iar dacă acest scor nu se obține din primul tur, atunci primii doi candidați vor intra într-un al doilea tur de scrutin.
„În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”, se arată la Art 81, alin 3 din Constituție.
Pornind de la aceste prevederi, Parlamentul a decis ca în 2024 primul tur de scrutin să aibă loc pe 24 noiembrie. Dacă niciun candidat nu va obține majoritatea, atunci un al doilea tur de scrutin se va organiza pe 8 decembrie.Pe 24 noiembrie, românii sunt chemați să participe la alegerile prezidențiale. Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00 seara.
Cu toate acestea, alegătorii care se află deja în incinta secției de votare la ora închiderii, precum și cei care stau la coadă în afara secției pentru a intra și vota, își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.Votarea în diaspora începe cu două zile mai devreme, pe 22 noiembrie, la ora 12:00, iar secțiile vor fi deschise până pe 24 noiembrie, la ora locală 21:00.
Prin urmare, procesul de votare se poate prelungi până aproape de miezul nopții pentru a permite tuturor celor prezenți la secție sau la rând să-și exprime opțiunea electorală.După primul tur de scrutin, numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur va fi anunțat public cel târziu pe 29 noiembrie. Până pe 1 decembrie, ordinea de înscriere a candidaților și a semnelor lor electorale în buletinul de vot va fi comunicată, conform Roaep.ro.
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie.
Românii din diaspora pot vota în străinătate în două zile. Prima zi de votare este sâmbătă, 6 decembrie, iar votarea începe la ora 12:00 și se încheie la ora 21:00. A doua zi de votare în străinătate este duminică, 7 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.Campania electorală se încheie în preziua celui de-al doilea tur de scrutin, pe 7 decembrie la ora 7:00.
În țară, românii pot vota duminică, 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00. Pe 12 decembrie, Biroul Electoral Central va înainta Curții Constituționale procesul-verbal al alegerilor, împreună cu procesele-verbale de constatare și de centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare. Ulterior, Curtea Constituțională va valida alegerile, iar rezultatul acestora va fi publicat în mass-media și în Monitorul Oficial.
În acest an, alegerile parlamentare din România sunt programate pe 1 decembrie 2024, data care marchează Ziua Națională a României. Cetățenii își vor alege reprezentanții în forul legislativ suprem al țării pentru următorii patru ani.
Parlamentul României, format din Camera Deputaților și Senat, reprezintă autoritatea legiuitoare supremă, având atribuții fundamentale precum adoptarea legilor, aprobarea bugetului de stat, controlul activității guvernamentale și ratificarea tratatelor internaționale. În urma acestor alegeri, vor fi desemnați 466 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori.
Pentru a accede în Parlament partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.
Minoritățile naționale, 17 la număr, obțin automat câte un loc de deputat.