Țurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani grație rezistenței și adaptabilității sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Ponderea oilor Țurcane în totalul efectivelor de ovine la nivel național este de peste 80%.
Campania de montă la oile de rasă Ţigaie şi Ţurcană se apropie. Pregătirea oilor pentru montă începe în perioada 10-15 august, iar reproducţia se realizează începând cu data de 1 septembrie.
La această dată, peste 97% din crescătorii de oi privaţi folosesc unul dintre sistemele de montă naturală. Acestea se impart în două categorii:
- sisteme de montă incompatibile cu COP: monta naturală liberă, monta naturală liberă cu grupe de rotaţie,
- sisteme de montă compatibile cu COP: monta naturală cu berbeci cu ham, monta naturală în harem, monta naturală dirijată, monta naturală dirijată în harem.
Potrivit specialiştilor, pregătirea oilor începe cu înţărcarea şi scoaterea reformelor (oi în vârstă de peste 7 ani, cu boli cronice, nărăvaşe, cu producţii scăzute etc.), rămânând oile apte pentru reproducţie.
Acestea se supun unui regim nutriţional aparte, întrucât cerinţele lor nutriţionale depind mai ales de greutatea lor corporală şi de necesitatea reconstituirii rezervelor corporale de grăsime în perioada de toamnă, când furajele se găsesc din abundenţă, la cele mai scăzute costuri, şi sunt variate ca şi sortimente.
Cele mai bune rezultate la reproducţie se obţin dacă oile sunt supuse unui regim nutritiv de refacere a rezervelor corporale de grăsime cu 4-6 săptămâni înainte de montă, pentru a influenţa favorabil activitatea de reproducere.
Țurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani grație rezistenței și adaptabilității sporite a efectivelor, precum și a aptitudinilor productive. Ponderea oilor Țurcane în totalul efectivelor de ovine la nivel național este de peste 80%.
Datorită conformației corporale alungite, specifică ovinelor care sunt crescute pentru lână, lapte și carne, oile Țurcane sunt preferatele crescătorilor din România. Efectivele se remarcă prin constituția robustă și mobilitatea pronunțată. În plus, Turcana stă bine și la capitolul productivitate, având un indice al fecundității de 95% și un indice prolific de 105%.
Țurcana se evidenţiază ca rasă prin rusticitatea şi rezistenţa organică deosebită la întreţinerea pe păşunile alpine înalte, cu precipitaţii abundente, faptul că suportă bine iernile geroase, că este puţin pretenţioasa la conditiile de furajare şi adăpostire. Valorifică toate categoriile de furaje predominant celulozice: fânuri, vreji, paie, coceni de porumb etc., fără a necesita cantităţi mari de hrană.
Oile Turcane ajung la o greutate medie de 14 kg la vârsta de 2 luni. Greutatea se dublează la 6 luni. La vârstă adultă, oile pot cântări și 55 de kilograme, iar berbecii 80 de kilograme. Pentru rezultate optime, se recomandă atenție la hibridarea naturală, în vederea sporirii capacităților prolifice, precum și repartizarea timpurie la montă a tineretului femel și organizarea a trei fătări în decurs de doi ani.
Pentru îngrășare, oile Turcane trebuie întreținute corespunzător în cele 3 luni de pășunat. În ultima lună, oile consumă 40-50 kg de nutrețuri concentrate și aproximativ 20 kg de fân de bună calitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oile Turcane își pot spori greutatea cu 20%.
Dacă sunt bine îngrijite, oile Turcane pot da o producție de lana de 3,8 kilograme, cu o finețe a firului de 35 de microni. Pentru a obține rezultate optime, este necesară îmbinarea metodelor de încrucișare și selecție cu cele de hrănire, îngrijire și întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă folisirea hranei cu un nivel proteic superior încă din prima fază de gestație.
Totodată, și la producția de lapte se pot înregistra rezultate pozitive. Producția de lapte se ridică la 140-160 litri, din care 55 de litri reprezintă lapte cu un conținut de grăsime de 7,8% și cu 6,5% conținut de proteină, într-o perioadă de 150-200 de zile de lactație.
Productivitatea depinde de vârsta efectivelor din rasa Turcana, individualitatea, sezonul de fătare, durata lactației, greutatea corporală, numărul și intervalul dintre mulsori, nivelul de alimentație, condițiile climatice.
La prima lactație se obține, de regulă, 60-70% din cantitatea maximă de lapte. În aceste condiții, trebuie urmărite rezultatele fiecărei oi Turcane, pentru a se putea face un grafic al productivității. Exemplarele care realizează o cantitate de lapte de 2-3 ori mai mare decât media pe turmă trebuie să formeze nucleul principal de selecție, care va fi folosit la încrucișările viitoare.
Totodată, este foarte importantă perioada de montă. Oile din rasa Turcana care fată primăvara devreme au o producție de lapte cu 30% mai mare, datorită prelungirii perioadei de lactație și a valorificării vegetației în plină dezvoltare.
În perioada august-septembrie, oile din rasa Turcana trebuie pregătite pentru montă. Acestea se redistribuie, în urma selectării oilor cu o productivitate ridicată la lapte. Se formează turme cu 200 de capete.
După aceea, în perioada septembrie-octombrie, are loc monta. Pentru rezultate optime, se recomandă folosirea unui berbec încercător la 60 de oi, pentru depistarea oilor în călduri. Pentru monta efectivă, se recomandă un berbec la 30 de oi.
Fiecare berbec încercător sau de reproducție se va folosi 4 zile, după care trebuie să urmeze 4 zile de pauză. Însămânțarea are loc pe durata a două cicluri de călduri.
Un alt avantaj al crescătorilor de oi Țurcane este că pielicile mieilor, în special cei din varietățile brumărie și neagră, sacrificați la scurt timp de la fătare (circa 1-3 zile), sunt apreciate la confecționarea căciulilor, a gulerelor și a mantourilor.