Campania „Spunem NU corupției!” implementată de Consiliul Județean Sălaj a ajuns la final. Proiectul s-a derulat pe parcursul ultimelor 16 luni și a urmărit creșterea gradului de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă actul de corupție la nivelul administrației publice locale.
Potrivit unui comunicat de presă, în tot acest timp, 100 de lucrători din primării Consiliul Județean Sălaj au participat în cadrul proiectului finanțat în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 la activități de formare în domeniul prevenirii și combaterii corupției. Este vorba despre 64 de aleși locali și județeni, 11 funcționeri publici – factori de decizie din administrația județeană și 25 de funcționari personal de execuție în Consiliul Județean.
De asemenea, șapte funcționari publici din Consiliul Județean au luat parte la un schimb de bune practici în Olanda.
Potrivit sursei citate, de la începutul acestui an în toate primăriile din județ și în instituțiile subordonate Consiliului județean s-a derulat campania cu titlul ”Spunem NU corupției!”, având ca obiectiv informarea angajaților din instituțiile menționate cu privire la formele de manifestare și identificare a fenomenului de corupție, a cauzelor apariției acestuia si a cunoașterii măsurilor de prevenire si combatere a lui. În cadrul acestei campanii au fost distribuite tuturor instituțiilor implicate ghiduri de bune practici, manuale de proceduri operaționale și materiale informative pentru prevenirea si combaterea corupției la nivelul administrației publice locale – elaborate în cadrul proiectului.
În ultima lună de implementare a proiectului, va fi constituit la nivelul județului Sălaj grupul de lucru pentru prevenirea corupției format din angajați ai Consiliului Județean Sălaj și ai autorităților publice din județ – care și-au dezvoltat competențele și au fost certificați în urma participării la cursurile de formare si care, împreuna cu membrii echipei de implementare a proiectului, vor valorifica rezultatele implementării acestuia. Grupul de lucru format la nivelul Consiliului Județean Sălaj și al autorităților publice din județ pentru prevenirea corupției va avea discuții aplicate permanente on-line privind noutățile legislative în domeniu si eventualele cazuri de corupție apărute la nivelul instituțiilor implicate.
"Având în vedere rezultatele obținute, în raport cu resursele angajate, dar și feedback-ul pozitiv primit din partea UAT-urilor din județ, considerăm că proiectul poate reprezenta un model de bună practică, ce poate fi multiplicat în orice județ din România", se mai arată în comunicat.